Göçme yükü etkisindeki köprü kemerlerinin yapısal davranışı - Sakcalı, Gokhan Barıs; Gönül, Alper; Parlak, İsmail Enes (My University, 2020)
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Döneminin önde gelen mimarlarından Mimar Sinan tarafından tasarımı yapılan köprülerin birçoğu,kullanılan malzeme ve yapım tekniklerine bağlı olarak günümüzde varlıklarını sürdürmektedir. Bu köprülerde genellikle kemerformlarının tercih edilmesinin sebebi çekme dayanımı düşük doğal malzemelerden inşa edilmesidir. Çalışmada, Mimar Sinantarafından tasarlanan 10 köprü ve bu köprülerde bulunan 48 kemer yapısı üzerinde istatistiksel bir değerlendirme yapılmıştır. Budeğerlendirmeye bağlı olarak açıklığı ve yüksekliği farklı 25 kemer sonlu elemanlar yöntemiyle modellenmiştir. Bu kemeryapılarının mafsallaşma durumları, göçme yükü, maksimum yerdeğiştirmesi, sünekliği, enerji tüketme kapasitesi incelenmiş veregresyon analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda, incelenen köprü kemerleri için maksimum yerdeğiştirmeyi ve göçme yükünüveren bağıntılar önerilmiştir.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği