Metalik malzemeler üzerine kendi kendini iyileştiren kaplamaların geliştirilmesi ve karakterizasyonu - Pehlivan, Emre; Eken, Taha Yasın; Parmak, Ebru Devrim Sam (My University, 2025)
Malzeme yüzeylerine uygulanan koruyucu kaplamalarda, mekanik gerilim, termal dalgalanma ve kimyasal bozunma nedeniyle hasar ve çatlak oluşumu kaçınılmazdır. Çoğu zaman tespit edilmesi zor ve onarımı neredeyse imkânsız olan mikro ve iç çatlaklar malzemenin yapısal bütünlüğünü zayıflatmaktadır. Geleneksel onarım teknikleri bu tür kusurları gidermede yetersiz kalmakta, bu durum kendini onaran malzemeler gibi onarım mekanizmalarına sahip çözümlerin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu ileri düzey malzemeler, mikro çatlakları erken aşamada doldurarak çatlak yayılımını otomatik olarak engellemekte ve böylece kaplanmış yapıların hizmet ömrünü uzatırken bakım ve korozyon maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu çalışmada, Pickering emülsiyon yöntemiyle üretilen grafen oksit (GO) içeren keten tohumu yağlı (LO) mikrokapsüllerin çelik malzeme yüzeyine kaplanması esas alınmıştır. İyileştirici kimyasalın kapsüllendiği termal gravimetrik analiz/diferansiyel termal analiz (TGA/DTA) ile, manuel olarak oluşturulan çiziklerin kendi kendini iyileştirme süreci taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve optik mikroskop ile incelenmiştir. Kaplanmış numunelerin korozyon direnci elektrokimyasal korozyon testi (EIS) ile tespit edilmiştir. Başarılı bir şekilde üretilen mikrokapsüller ile yapılan kaplamaların kendi kendini iyileştirdiği gözlemlenmiştir.
Keywords: Epoksi kaplama; Keten tohumu yağı; Mikrokapsül; Kendi kendini iyileştiren kaplama; Grafen oksit mikrokapsül