Kıbrıs adası civarı hidrokarbon kaynakları paylaşım mücadelesinin Kıbrıs sorununa etkisi - Sevim, Bülent Fikri (Bursa Teknik Üniversitesi, 2021)
Doğu Akdeniz ve Kıbrıs stratejik konumu nedeniyle hegemonik güce sahip olmak isteyen devletlerin dikkatini tarihin her döneminde çekmeyi başarmıştır. Günümüzde Ortadoğu petrolleri ve kendi alanında bulunan hidrokarbon zenginliği için anahtar rol üstlenmektedir. Doğu Akdeniz'e kıyıdaş olan ülkelerin en büyük sorunlarından biri, üzerinde anlaşamadıkları deniz alanlarıdır. Özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)'nin ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) alanları, Türkiye'nin Akdeniz'deki kıta sahanlığını ihlal etmektedir. GKRY, uluslararası enerji şirketleri ile yaptığı antlaşmalarla Kıbrıs sorununa farklı bir boyut kazandırmıştır. Türkiye'yi Doğu Akdeniz hidrokarbon meselesinde oyun dışına itmeye çalışan Yunanistan ve GKRY tezlerine karşılık olarak Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını savunmaya devam etmektedir. Ayrıca Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin menfaatlerini korumak adına Doğu Akdeniz'de her türlü girişimi yapmaktadır. İngiltere'nin adada bulunan egemen üsleri nedeniyle hidrokarbon rezervleri konusundaki talepleri ve politikaları da sorunun yönünü belirlemesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Kıbrıs adası civarındaki hidrokarbon kaynaklarının paylaşılması konusunda yaşanacak çıkar çatışmalarının, Kıbrıs adasında süregelen Rum ve Türk toplumları arasındaki anlaşmazlıklara yansımalarını, bu problemlerin olası çözüm yollarının etkin hale getirilmesinde izlenebilecek politikaları realist kuram teorileri çerçevesinde açıklamaktır. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs sorunu, Realizm, Hidrokarbonlar, Münhasır Ekonomik Bölge, Mavi vatan

The Eastern Mediterranean and Cyprus, due to its strategic location, it has managed to attract the attention of states that want to have hegemonic power in every period of history. Today, it plays a key role in the Middle East oil and hydrocarbon wealth in its field. One of the biggest problems of the countries bordering the Eastern Mediterranean is the sea areas on which they cannot agree. In particular, Turkey's continental shelf is violated by the Exclusive Economic Zone (EEZ) areas declared by the Greek and Southern Cyprus administration. In response to the theses of Greece and the Greek Cypriot Administration of Cyprus, which try to push Turkey out of the game in the Eastern Mediterranean hydrocarbon issue, Turkey has continue to defend its rights arising from international law. In addition, Turkey has making all kinds of initiatives in the Eastern Mediterranean in order to protect the interests of the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). The demands and policies of England on hydrocarbon reserves due to its sovereign bases on the island are also important in terms of determining the direction of the problem. The aim of this thesis, within the framework of realist theory, is to explain the reflections of the conflicts of interest that will be experienced in the sharing of hydrocar-bon resources around the island of Cyprus to the ongoing disagreements and policies implemented between the Greeks and Turks in the island of Cyprus. Keywords: Cyprus Conflict, Realism, Hydrocarbons, Exclusive Economic Zone, Blue Homeland
The effect of the struggle to share hydrocarbon resources around the island of Cyprus on the Cyprus problem
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı, Uluslararası Ekonomi Politikası Bilim Dalı
Keywords: Ekonomi; Economics; Uluslararası İlişkiler