Catching the biogas opportunity: Determining the animal waste-based biogas potential and environmental effects for Sirnak - Gündüz, Dilek; Ateş, Ezgi Bayrakdar (İdris Karagöz, 2024)
Anaerobic digestion of renewable feedstocks into biogas is an important technological approach for sustainable and reliable energy supply. Biogas is produced from biomass and is defined as a gaseous energy carrier containing 60% methane and 35-40% carbon dioxide. Although different types of biomass samples can be used for biogas production, the use of animal wastes in biogas production is more preferred than others. The region selected in the study is a city with a significant amount of animal waste production and thus biogas potential due to intensive animal husbandry. In this study, the animal waste potentials that can be produced from cattle, sheep, and poultry in Sirnak province and their effects in terms of biogas equivalents and carbon emissions were analyzed. The results of the study show that a total of 23.445 million m3 year-1 biogas can be produced from animal wastes in Sirnak province from all districts, while total electricity production is 44,238,955.45 kWh year-1. As an environmental impact, it has been determined that total CO2 emission can be 276,356,209.6 kg CO2/year, on the other hand, a reduction in total CO2 emission up to 209,809,869.8 kg CO2/year can be achieved.

Yenilenebilir hammaddelerin anaerobik çürütme yoluyla biyogaza dönüştürülmesi, sürdürülebilir ve güvenilir enerji tedariki için önemli bir teknolojik yaklaşımdır. Biyogaz biyokütleden üretilir ve %60 metan ve %35-40 karbondioksit içeren gaz halinde bir enerji taşıyıcısı olarak tanımlanır. Biyogaz üretimi için farklı türde biyokütle örnekleri kullanılabilmekle birlikte, hayvansal atıkların biyogaz üretiminde kullanımı diğerlerine göre daha fazla tercih edilmektedir. Çalışmada seçilen bölge, yoğun hayvancılık nedeniyle önemli miktarda hayvansal atık üretimine ve dolayısıyla biyogaz potansiyeline sahip bir şehirdir. Bu çalışmada, Şırnak ilinde büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarından üretilebilecek hayvansal atık potansiyelleri ve bunların biyogaz eşdeğerleri ve karbon emisyonları açısından etkileri analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları, Şırnak ilinde tüm ilçelerdeki hayvansal atıklardan toplam 23,445 milyon m3 yıl-1 biyogaz üretilebileceğini, toplam elektrik üretiminin ise 44.238.955,45 kWh yıl-1 olduğunu göstermektedir. Çevresel etki olarak toplam CO2 emisyonunun 276.356.209,6 kg CO2/yıl olabileceği, diğer yandan toplam CO2 emisyonunda 209.809.869,8 kg CO2/yıl'a kadar azalma sağlanabileceği tespit edilmiştir.
Biyogaz Fırsatını Yakalamak: Şırnak için Hayvansal Atık Bazlı Biyogaz Potansiyelinin ve Çevresel Etkilerinin Belirlenmesi
Keywords: Electrical Energy Generation (Incl. Renewables; Excl. Photovoltaics); Elektrik Enerjisi Üretimi (Yenilenebilir Kaynaklar Dahil; Fotovoltaikler Hariç) [EN] Environmental and Sustainable Processes; Çevresel ve Sürdürülebilir Süreçler [EN] Chemical and Thermal Processes in Energy and Combustion; Enerji ve Yakmada Kimyasal ve Termal Süreçler