FARKLI ÇİÇEK BALLARININ ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ - Çınar, Aycan (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020)
Bal, besleyici özelliği yüksek, biyoaktif bileşence zengin fonksiyonel bir gıdadır. Balın biyolojik aktivitesinin botanik orijin, coğrafya ve iklim özelliklerine göre farklılık göstermesi, ülkemizde üretilen monofloral ve multifloral balların kapsamlı olarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Doğal koruyucuların sentetik ürünlerle yer değiştirme anlayışının benimsenmesi, balın alternatif kullanım olanaklarının araştırılmasını sağlamaktadır. Bu amaçla, çalışmamızda lavanta, limon çiçeği, kekik ve multifloral balların antimikrobiyal aktivitesi belirlenmiş ve antimikrobiyal etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, genel olarak multifloral balın monofloral ballardan daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu, monofloral ballardan limon çiçeği balının test edilen mikroorganizmalara karşı güçlü inhibisyon gösterdiği, kekik balının ise en zayıf antibakteriyel etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Tüm bal çeşitlerinde antimikrobiyal aktivitenin (Bacillus cereus DSM 4312 hariç) sırasıyla bakteri > maya> küf olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, istatistiksel olarak en dirençli bakterinin B. cereus DSM 4312, en duyarlı bakterilerin ise Klebsiella pneumoniae ATCC 700603 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 35032 olduğunu söylemek mümkündür.

Honey is highly nutritious, and a functional food rich in bioactive components. The biological activity of honey differs according to its botanical origin, geographic properties, and climate characteristics. Therefore, it is necessary to handle the monofloral and multifloral honey produced in our country in a comprehensive manner. Adopting the understanding of displacement of natural preservatives with synthetic ones enables the exploration of alternative uses of honey. For this purpose, in our study, the antimicrobial activity of lavender, lemon, thyme and multifloral honey were determined and compared with each other. According to the results obtained, it was found that multifloral honey has higher antimicrobial activity than monofloral honey, but lemon honey which is one of the monofloral honey types, shows strong inhibition against microorganisms tested, and thyme honey had the weakest antibacterial effect. Antimicrobial activity (except for Bacillus cereus DSM 4312) was found to be strongest against bacterial then yeast and then mold in all honey varieties. In addition, we found that that the most resistant bacteria statistically was B. cereus DSM 4312, while the most sensitive bacteria was Klebsiella pneumoniae ATCC 700603 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 35032.
DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF DIFFERENT FLOWER HONEYS
Keywords: Food Engineering; Gıda Mühendisliği