Tarımsal ve Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Enerjisi için Tekno-Ekonomik Analiz: Bilecik İli Örneği - Göleç, Merve; Ozturk, Samet (My University, 2025)
Günümüzde, dünya genelinde kullanılan enerji kaynaklarının büyük bir kısmı fosil yakıtlardan oluşmaktadır ve bu fosil kaynaklar gün geçtikçe tükenmektedir. Artan nüfus etkisiyle enerji talebi de aynı şekilde yükselmektedir. Ayrıca, fosil yakıtların kullanımı sırasında ortaya çıkan salınım çeşitli çevresel kirlilik sorunlarına neden olmaktadır. Bu sebeplerle, çevre dostu ve sürdürülebilir alternatif enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Buna yönelik olarak bu çalışmada, Bilecik ilinin hayvansal ve tarımsal atıklarıyla biyogaz enerjisi potansiyelinin belirlenmesi ve biyogaz tesislerinin tekno-ekonomik analizi yapılmıştır. Bilecik ilinde hali hazırda bir biyogaz tesisi bulunmamakta olup bu doğrultuda bilimsel çalışma eksikliği gözlenmektedir. Bu çalışma ile literatürdeki bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Bilecik iline ait hayvan sayıları ve tarımsal üretim verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla temin edilmiştir. Bu veriler kullanılarak, il sınırları içerisindeki büyükbaş hayvan ve yumurtacı tavuk atıkları ile fasulye, yeşil mercimek, nohut ve mısır hasıl atıklarından elde edilebilecek biyogaz potansiyeli ve bu potansiyele dayalı olarak gerçekleştirilebilecek elektrik üretimi hesaplanmıştır. Ayrıca, bu elektrik üretiminin sağlanabilmesi için gerekli olan enerji üretim tesislerinin kurulu güçleri hesaplanmıştır. Kurulu güce dayalı olarak maliyet analizi yapılmış ve tesis kurulumu için uygun ilçe belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Bilecik ilindeki hayvansal ve tarımsal atıklardan elde edilebilecek biyogaz potansiyeli yıllık 4,5 milyon m³ olup, bu biyogazdan yıllık 21,7 GWh elektrik enerjisi potansiyeli ve bu elektrik enerjisinin karşılık geldiği toplam kurulu güç 2,58 MW olarak hesaplanmıştır. Analiz sonuçları, şehirde kurulacak biyogaz tesisinin geri ödeme süresi 5,7 yıl olarak hesaplanmıştır.
Keywords: Tarımsal atık; Bilecik; Biyogaz; Hayvansal atık