Osmanlı ormancılığında orman yangınlarıyla mücadele yöntemleri - Kılıç, Erhan (Bursa Teknik Üniversitesi, 2020)
Orman yangınları, ülkemizin en önemli ormancılık olaylarındandır. Günümüzde olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu döneminde de sık sık orman yangınları meydana gelmiştir. Bu çalışmada, arşiv belgeleri ışığında 1840-1920 yılları arasındaki orman yangınlarıyla mücadele yöntemleri incelenmiştir. Osmanlı ormancılığında yangın çıkarmanın müeyyidesi ömür boyu kürek cezası olmasına rağmen yangınların önüne geçilememiştir. İhmal ve dikkatsizliğin yanında şahsi menfaatler için ormanlar kasten yakılmıştır. Birinci Dünya Savaşı yıllarında firari askerler ve eşkıyalar birçok yangına neden olmuştur. 1840 yılından itibaren yangınlarla etkin mücadele edebilmek için çeşitli organizasyonlar yapılmış ve mücadele yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca yangınlarla mücadelenin hukuki alt yapısı geliştirilmeye çalışılmıştır. Orman yangınlarına çoğunlukla orman köylülerinin işgücüyle müdahale edilmiştir. Çalışmalarda başarı gösterenler ödüllendirilmiştir. Ancak tüm bunlara rağmen büyük çaplı yangınlar olmuştur. Ülkemizde meydana gelen yangınlar ilk kez 1918 yılında sistematik şekilde kayıt altına alınmıştır. Bu veriler Türk ormancılığı açısından son derece önemlidir. Defter kaydında yangınların çıkış yeri, çıkış tarihi, yanan alan vb. birçok detay bilgi mevcuttur. Bu bilgilerden hareketle yangın geçirmiş meşcerelerin yangın sonrası gelişimini izlemek mümkündür.
Keywords: Forest Industry Engineering; Orman Endüstri Mühendisliği