Farklı Türlerde Polyester ve Çekme Katkısı İçeren Cam Elyaf Takviyeli Polyester Kompozit Malzemelerde Çevresel Koşulların Aşınma Davranışlarına Olan Etkilerinin İncelenmesi - Korku, Mihriban; Feyzullahoglu, Erol; İlhan, Recep (My University, 2024)
Kompozit malzemeler, gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde birçok alanda başarıyla kullanılmaktadırlar. Elyaf takviyeli polimer kompozitler, yüksek dayanım ve düşük maliyet özelliklerinden dolayı en sık tercih edilen kompozit malzemelerdir. Cam elyaf takviyeli polyester (CTP) kompozitler kullanım alanlarına göre istenilen mekanik ve tribolojik özellikleri karşılayan polimer matrisli ve cam elyaf takviye malzemeli bir kompozit türüdür. Cam elyaf takviyeli polyester kompozit malzemeler farklı türlerde polyester ve çekme katkıları içerebilmektedir. Çevresel koşullar cam elyaf takviyeli polyester kompozitlerin aşınma dayanımı üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışmada, iki farklı türde polyester (ortoftalik ve izoftalik) ve çekme katkısı (polistiren ve plastifiyen) içeren cam elyaf takviyeli polyester kompozit malzemelerin farklı çevresel koşullar (UV ışıma, asit ortamı, tuzlu su ortamı, hızlandırılmış yaşlandırma, hidrotermal yaşlandırma ve termal çevrim) altındaki aşınma davranışları incelenmiş ve farklı türlerde polyester ve çekme katkısı içeren numunelerde çevresel koşulların malzemelerin aşınma davranışları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. CTP kompozit numunelerin aşınma dayanımına çevresel koşulların etkileri dikkate alındığında her iki numunede de UV ışıma ortamına ve hidrotermal yaşlandırmaya maruz kalan numunelerin aşınma dayanımının arttığı gözlemlenmiştir. CTP kompozit malzemelerin içerisinde polistiren çekme katkısının kullanılması malzemenin aşınma dayanımını iyileştirmektedir. Ortoftalik polyester reçine içeren CTP kompozit numunelerin, izoftalik reçine içeren numunelere kıyasla aşınma dayanımları daha iyidir.
Keywords: Yaşlandırma; Cam elyaf takviyeli polyester; adheziv aşınma; çevresel koşullar