Farklı uzunluklarda cam lif içeren çimentolu kompozitlerin davranışının incelenmesi - Tutkun, Rabia (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu tez kapsamında cam lifin farklı uzunluklarının çimentolu kompozit içerisinde hibrit kullanımının yüksek sıcaklık maruziyeti sonrası performansı araştırılmıştır. Liflerin ilave edilmesiyle çimentolu kompozitte meydana gelecek çatlakların oluşumu ve yayılması kontrol altına alınır. Kompozite tek uzunlukta ilave edilen lifler kompozitte oluşacak çatlakları tek ölçekte sınırlar. Hibrit uzunlukların ilave edilmesi çatlaklar üzerinde çok düzeyli bir etkiye sahiptir. Kompozit içerisinde bulunan mikro çatlaklar üzerinde kompozite ilave edilen daha kısa lifler etkili olurken, uzun lifler makro çatlaklar üzerinde etkili olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada 3 mm, 6 mm, 12 mm cam lifin çimentolu kompozit içerisinde ayrı ayrı ve hibrit kullanımının etkisi araştırılmıştır. Üretilen numuneler hasarsız ve 400°C, 600°C, 800°C yüksek sıcaklığa maruz bırakıldıktan sonra deneye tabi tutulmuşlardır. Eğilme, basınç, ultrasonik darbe hızı (UPV), kütle kaybı değerleri sonucu numunelerde en iyi değerleri hibrit uzunlukta lif içeren numunelerin verdiği görülmüştür. Yüksek sıcaklıklara maruz bırakılan farlı uzunlukta lif içeren numunelerin eğilme dayanımı değerlerinde %77,88'e varan iyileşme görülürken bu değer basınç dayanımında %21,34 olarak elde edilmiştir. Sonuçlar hibrit uzunlukta lif ilavesinin kompozitte oluşacak mikro ve makro çatlaklar üzerinde etkili olduğu ve böylece yüksek sıcaklık sonrası kompozit numunelerinin mekanik dayanımlarını iyileştirdiğini göstermiştir. SEM analizi ile yüksek sıcaklık karşısında cam liflerin varlığını koruduğu ve farklı uzunlukta liflerin kullanımının sinerjik etkiye sahip olarak kompozit matrisini güçlendirdiği görülmüştür. Hibrit uzunlukta liflerin kütle kaybı ve UPV değerlerini de iyileştirdiği yine elde edilen verilerde görülmüştür. Böylece farklı uzunluklarda liflerin hibrit kullanımının kompozitin dayanıklılığını iyileştirdiği söylenebilmektedir.

In this thesis, the performance of hybrid use of different lengths of glass fiber in cement composite after high temperature exposure was investigated. By adding fibers, the formation and propagation of cracks in the cementitious composite are controlled. Fibers added to the composite in single lengths limit the cracks occurring at a single scale. The addition of multiple fiber lengths has a multi-level effect on cracks. While shorter fibers added to the composite are effective on micro cracks in the composite, long fibers are effective on macro cracks. Therefore, in this study, the effects of separate and hybrid use of 3 mm, 6 mm, and 12 mm glass fibers in cementitious composite were investigated. The produced samples were tested without damaged and after exposure to high temperatures of 400°C, 600°C, and 800°C. As a result of the bending, pressure, ultrasonic pulse velocity (UPV), and mass loss values, it was seen that the samples containing hybrid length fibers gave the best values in the samples. While an improvement of up to 77.88% was observed in the bending strength values of different fiber lengths samples exposed to high temperatures, this value was obtained as 21.34% in compressive strength. The results showed that the addition of hybrid length fibers was effective on micro and macro cracks that would occur in the composite and thus improved the mechanical strength of the composite samples after high temperatures. SEM analysis showed that the glass fibers maintained their existence against high temperatures, and the use of different fiber lengths strengthened the composite matrix by having a synergistic effect. It was also observed in the obtained data that hybrid length fibers also improved mass loss and UPV values. Therefore, it can be said that the hybrid use of fibers of different lengths improved the durability of the composite.
Behavioral analysis of cementitious composites reinforced with glass fibers of different lengths
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering