Hayvansal atıkların yönetimi, Bursa-Karacabey örneği - Hacısalihoğlu, Saadet (My University, 2023)
Dünya genelinde yaşanan hızlı nüfus artışı ber aberinde besin maddelerine olan gereksinimi de arttırmıştır. Bu artıştan dolayı tarım ve hayvancılık faaliyetleri de ivme kazanmıştır. Özellikle hayvancılık faaliyetlerine dayalı ürünlerin besin içeriklerinin yüksek olması bu sektörden elde edilecek ürünlerde verim ve miktar artışına yön vermiştir. Ancak artan üretim faaliyetleri bu faaliyetlerden kaynaklı atık miktarlarının artmasına ve çeşitli çevre sorunlarına neden olmuştur. Bu çalışmada Bursa’nın Karacabey ilçesinde 2019, 2020 ve 2021 yıllarında mevcut, büyükbaş (BBH), küçükbaş (KBH) ve kümes hayvanı (KH) sayıları esas alınarak, hayvansal kaynaklı atıkların gübre içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca, oluşan gübrelerin teorik biyogaz içerikleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, üç yılın sonunda 126.942.000,12 m3/yıl yaş gübre oluşma potansiyeli ve 166.707.000,10 m3/yıl biyogaz potansiyelinin elde edilebileceği hesaplanmıştır. Oluşan biyogazın 3.917.616,83 GJ/yıl enerji potansiyeline sahip olduğu ve bu enerjinin de Karacabey ilçesinin önemli oranda elektrik enerji ihtiyacını karşılayabileceği tespit edilmiştir.
Keywords: Gübre; Biyogaz; Atık Yönetimi; Hayvansal Atık; Kirlilik Yükü