E-ticarette tüketici siber güvenliği - Bilge, Özkan Burak (Bursa Teknik Üniversitesi, 2023)
İnternetin yaygınlaşması, elektronik ticaret gibi yeni bir ticaret modelinin doğmasına yol açmıştır. Şirketler, müşterilerine yönelik kişisel hizmetleri sunmak ve ürünlerini hedef kitlelerine daha etkin bir şekilde pazarlamak amacıyla internet araçlarını kullanmaktadır. E-ticaret, mal ve hizmetlerin elektronik olarak satın alındığı ve satıldığı bir ticaret modelidir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte, e-ticaret hızla büyüyen bir sektör haline geldi. E-ticaret, tüketicilere kolay ve hızlı bir alışveriş deneyimi sunarken, işletmeler için daha düşük işletme maliyetleri ve daha geniş bir müşteri tabanı sağlamaktadır. Öte yandan e-ticaretin yaygınlaşması, siber güvenlik konusunda yeni risklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. E-ticaret işletmeleri, müşterilerin kişisel ve finansal bilgilerini tutarken, bu bilgilerin siber suçlular tarafından ele geçirilmesi gibi birçok tehditle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, tüketicilerin siber güvenliği, e-ticaret işletmeleri için kritik öneme sahiptir. Tüketiciler, online ortamda alışveriş yaparken kimlik avı veya diğer adıyla oltalama, üçüncü taraf ihlali, istenmeyen spam e-posta, kötü amaçlı yazılımlar, veri hırsızlığı veya bunun gibi çeşitli siber saldırılara maruz kalmaktadır. Bu siber güvenlik tehditleri, hem tüketiciler hem de işletmeler için ciddi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Tüketicilerin kişisel ve finansal bilgilerinin çalınması, maddi zararlar ve güven kaybı yaratmaktadır. Öte yandan e-ticaret işletmelerinin itibarını kaybetmesi de müşteri kaybı ve buna bağlı yaşanabilecek maddi zararlar meydana getirmektedir. Bu nedenle, e-ticaret işletmeleri, siber güvenlik önlemleri almak ve müşterilerinin verilerini korumak için güvenlik protokolleri, şifreleme teknolojileri ve diğer siber güvenlik araçları kullanmalıdır. E-ticaret işletmeleri ve tüketiciler, siber güvenlik ve bilgi güvenliği konusunda gerekli tedbirleri almalıdır. E-ticaret işletmeleri, güvenli bir alışveriş deneyimi sunmak için siber güvenlik teknolojileri ve araçları kullanmalıdır. Bunun yanı sıra, tüketicilerin bilgi güvenliğinin sağlanması açısından çıkarılan yasalar; gizliliğinin sağlanması, siber suçluların bu bilgilere erişiminin engellenmesi ve kötü amaçlar için kullanılmasının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Bu faktörler, tüketicinin e-ticaret ortamında güvende hissetmesi açısından önemlidir. Çünkü güven duygusu, satın alma niyetini etkilemektedir. Sonuç olarak, siber tehditlerin arttığı günümüzde tüketicilerin e-ticaret üzerindeki endişesini ortadan kaldırarak güvenli bir alışveriş ortamı yaratmak için siber güvenliğin etkin önlemler alınarak sağlanması gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında; gizlilik (kişisel verilerin başka amaçlarla kullanılması, kişisel verilerin gizliliği, ziyaret edilen web sitelerinin diğer siteleri bilmesi / takip etmesi ve kişisel bilgilerin diğer taraflarla paylaşılması), güvenlik (e-ticaret sitelerinin müşterilerini koruması için güvenlik önlemleri alması, kimlik doğrulama yeteneği ve bilgilerin işlem sırasında değiştirilmesine veya çalınmasına karşı koruma sağlaması), finansal (kişisel verilerin online ortamda paylaşılmasıyla paranın başkaları tarafından çalınması korkusu, banka hesap numarasının online alışveriş yapmak için kullanılması xv korkusu, kredi kartının online alışveriş yapmak için kullanılması korkusu, benim adıma online alışveriş yapılabileceği korkusu, kişisel verileri kullanarak online alışveriş yapabilecek birisi konusundaki endişe, online alışveriş yapmak için kredi kartı numarası verilmesi gerektiğinde kötüye kullanılabileceği korkusu, online alışveriş yapmak için banka hesap numarası verilmesi gerektiğinde kötüye kullanılabileceği korkusu ve online alışverişte bir yabancının kişisel verilere erişebileceği korkusu), teknik (e-ticaret web sitelerinin online alışveriş yapanlara dijital imza özelliği sunması, e-ticaret web sitelerinin tüketici verilerinin yetkisiz olarak değiştirilmesini önleyecek mekanizmalara sahip olması ve e-ticaret web sitelerinin taraflar arasındaki mesajların yetkili olmayan taraflarca izlenmesini önlemesi) riskleri ve yasal koruma (Türkiye'deki mevcut yasaların tüketicilerin online gizliliğini korumak için yeterli olması, online alışverişte bireylerin kişisel bilgilerini korumak için bağlayıcı yasaların varlığı ve tüketicilerin online gizlilik ihlallerine karşı yeterince korunması) değişkenlerinin tüketici güvenini ve buna bağlı olarak satın alma niyetini ne ölçüde etkilediği araştırılmıştır. Araştırmanın verileri çalışmanın kapsam ve konusuyla da uyumlu olacak şekilde internet ortamında anket yolu ile toplanmıştır. Bu çalışmada 348 kişi ankete katılmıştır. Ancak bunların 31'i (%8,9) gönüllü katılım formunu onaylamadığı için ankete katılım sağlayamamıştır. Bu neticede, analizlerde kullanılmak üzere 317 geçerli anket sayısına ulaşılmıştır. Katılımcılardan elde veriler ile tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli oluşturularak sonuçlar raporlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tüketicilere sunulan gizlilik politikalarının tüketici güvenini sağlama konusunda yetersiz olduğu, algılanan finansal risklerin tüketici güvenini olumsuz yönde etkilediği, e-ticaret sitelerinin güvenlik ve teknik risklere karşı uyguladığı önlemlerin tüketici güvenini olumlu yönde etkilediği, tüketicilerin siber risklere ilişkin yasal çerçeve hakkında bilgi sahibi ve haberdar olmasının güveni olumlu yönde etkilediği, bunların sonucunda tüketicide oluşan güvenin satın alma niyetini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Buna göre, çalışmada e-ticarette tüketici siber güvenliğinin sağlanmasına yönelik çeşitli öneriler belirtilmiştir. Çalışma kapsamında, e-ticaret işletmelerinin tüketici gizliliğini ve güvenliğini sağlamasına ilişkin önemli faydaları olacağı düşünülmektedir.

The widespread use of the internet has led to the emergence of a new business model, electronic commerce. Companies use internet tools to provide personalized services to their customers and market their products to target audiences more effectively. E commerce is a trade model where goods and services are bought and sold electronically. With the increasing number of online purchases, e-commerce has rapidly grown into a booming sector. E-commerce offers consumers an easy and fast shopping experience, while providing businesses with lower operating costs and a wider customer base. However, the widespread adoption of e-commerce has led to the emergence of new risks related to cybersecurity. E-commerce businesses face many threats, such as cybercriminals seizing customers' personal and financial information while storing this information. Therefore, cybersecurity is critical to e-commerce businesses. Consumers are exposed to various cyberattacks while shopping online, such as phishing, third-party breaches, unwanted spam emails, malware, data theft, and other cybersecurity threats. These cybersecurity threats have serious consequences for both consumers and businesses. The theft of consumers' personal and financial information leads to financial losses and loss of trust. On the other hand, the loss of reputation of e-commerce businesses also leads to customer losses and potential financial losses. Therefore, e-commerce businesses must take cybersecurity measures and use security protocols, encryption technologies, and other cybersecurity tools to protect their customers' data. E-commerce businesses and consumers need to take necessary precautions to ensure cybersecurity and information security. E-commerce businesses should use cybersecurity technologies and tools to provide a secure shopping experience. Additionally, laws aimed at protecting consumers' information security are important in terms of ensuring confidentiality, preventing cybercriminals from accessing this information, and preventing its use for malicious purposes. These factors are important for consumer confidence in the e-commerce environment because trust affects purchasing intention. In conclusion, in today's world where cyber threats are increasing, it is necessary to ensure cybersecurity by taking effective measures to eliminate consumers' concerns about e-commerce and create a safe shopping environment. Within the scope of this study, the effects of privacy (the use of personal data for other purposes, confidentiality of personal data, websites knowing/tracking other websites, and sharing personal information with other parties), security (security measures taken by e-commerce websites to protect their customers, authentication capabilities, and protection against unauthorized modification or theft of information during transactions), financial (fears of money being stolen by sharing personal data online, fear of bank account numbers being used for online shopping, fear of credit card information being used for online shopping, fear of someone shopping online in their name, fear of someone using personal data to shop online, fear of credit card numbers xvii being misused when provided for online shopping, fear of bank account numbers being misused when provided for online shopping, fear of a stranger accessing personal data during online shopping), technical (digital signature feature offered by e-commerce websites, mechanisms preventing unauthorized modification of consumer data, and preventing unauthorized monitoring of messages between parties by e-commerce websites), and legal protection (the adequacy of current laws in Turkey to protect consumers' online privacy, the existence of binding laws to protect individuals' personal information in online shopping, and consumers being adequately protected against online privacy breaches) variables on consumer trust and subsequent purchase intentions have been investigated. The data for the study were collected via an online survey, in line with the scope and subject of the study. 348 people participated in the survey; however, 31 of them (8.9%) were unable to participate in the survey because they did not approve the voluntary participation form. As a result, 317 valid surveys were obtained for use in the analyses. The results were reported by creating descriptive statistics, reliability analysis, factor analysis, and structural equation modeling with the data obtained from the participants. According to the findings, privacy policies presented to consumers are insufficient to ensure consumer trust, perceived financial risks negatively affect consumer trust, security and technical measures taken by e-commerce websites positively affect consumer trust, knowledge and awareness of the legal framework related to cyber risks positively affect trust, and as a result, the trust formed in consumers positively affects their purchase intentions. Accordingly, various recommendations for ensuring consumer cybersecurity in e-commerce are presented in this study. It is believed that this study will have significant benefits for e-commerce businesses in ensuring consumer privacy and security.
Consumer cybersecurity in e-commerce
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı
Keywords: İşletme; Business Administration