Araç Aydınlatma Sisteminde Yoğuşma Bölgesi Tahmini ve Yoğuşmanın Sayısal Analiz ile Belirlenmesi ve Karşılaştırılması - Sökmen, Kemal Furkan; Kocabıyık, Erol; Meşeci, Yunus; Rençber, Onur Kadir (Osman SAĞDIÇ, 2022)
Otomobil aydınlatma sistemindeki yoğuşma sorunu, sürüş ve sürücü güvenliğini riske atmaktadır. Yetersiz aydınlatma gibi sorunların ana nedenleri arasında yoğuşma önemli bir problemdir. Çalışmamızda araç farlarında yoğuşma sorunu ele alınmıştır. Sıcaklık analizinden elde edilen sonuçlardan yoğuşmanın meydana geleceği bölge tahmin edilmiştir. Yoğunlaşan kütle miktarı hesaplama yöntemi ile hesaplanmıştır. Hesaplamalar sayısal analizle doğrulanöıştır. ANSYS 2022 R2 yazılımında yapılan analizlerde far bileşenlerinde ısı iletim etkileri dikkate alınmıştır. Doğal taşınım için Boussinesq yaklaşımı, radyasyon etkilerini dikkate almak için Monte Carlo yaklaşımı kullanılmıştır. Eleman sayısından bağımsızlık çalışması yapılmıştır. Termal analizler, T?=5 °C ortam sıcaklığında ve zamandan bağımsız olarak RH: %95 tanımlanarak yapılmıştır. Analiz sonucunda iç ortam hava sıcaklık dağılımı, hava akış profilleri incelenmiş ve yoğuşmanın nerede olacağı tahmini yapılmıştır. Daha sonra termal analiz sonuçları başlangıç koşulu olarak tanımlanmış ve 300 saniye lens üzerine 3 °C'de su püskürtülmüştür. Zamana bağşı yoğuşma oluşum analizleri yapılmıştır. Yoğuşma oluştuktan sonra aydınlatma elemanlarına güç tanımı yapılmıştır. Şartnameye göre 1800 saniye içinde yoğuşmanın giderilmesi beklenmiştir. Analizlerde yoğuşmanın tahmin edildiği bölgede oluştuğu, yoğuşmanın oluştuğu bölge literatür ile uyumlu çıkmıştır.

The condensation problem in automobile lighting system risks driving and driver safety. Condensation is the main cause of problems such insufficient lighting. In our study, the problem of condensation in vehicle headlights is discussed. The region where condensation will occur was estimated from the results obtained from the temperature analysis. The amount of condensed mass was calculated by the calculation method. Calculations were confirmed by numerical analysis. In the analyzes made in ANSYS 2022 R2 software, the transmission effects (conjugate effects) in the headlight components were taken into account. Boussinesq approach was used for natural convection and Monte Carlo approach was used for considering radiation effects. Mesh independence was was studied. Thermal analyzes were made at ambient temperature T?=5 °C and RH: 95% independent of time. As a result of the analysis, the indoor air temperature distribution, air flow profiles were examined and an estimate was made where the condensation would occur. Then, the thermal analysis results were read as the initial condition, and it was kept for 300 seconds. Water at 3 °C was sprayed onto the lens. Condensation formation analyzes were made in terms of time. After the formation of condensation, the power was turned on to the lighting elements and it was expected that the condensation would be removed within 1800 seconds as per the specification. The region where condensation is predicted and the region with condensation in the analyzes are compatible with the literature.
Condensation Zone Estimation and Determination and Comparison of Condensation by Numerical Analysis in Vehicle Lighting System
Keywords: Engineering; Mühendislik