Ulusal Tez Merkezi Verilerine Göre Yapı Malzemesi Başlığı Altında Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Bibliyometrik Analizi - Çüçen, Aslı; Altuncı, Yusuf Tahir (Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2022)
Son yıllarda artan nüfus yoğunluğuna paralel olarak yapılaşma oranında da artış devam etmektedir. Artan yapılaşma oranıyla birlikte yapı malzemelerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Bu durum yapı malzemesini konu alan bilimsel çalışmaların önemini de her geçen gün arttırmaktadır. Bu çalışmada; yapı malzemesi başlığı altında Ocak 2008- Haziran 2022 tarihleri arasında yapılmış olan Ulusal Tez Merkezi veri tabanında yayınlanan lisansüstü tez çalışmalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 61 adet lisansüstü tez, ‘‘tez türü’’, ‘‘yayın dili’’, ‘‘yayınlandığı yıl’’, ‘‘yayınlandığı üniversite’’, ‘‘yayınlandığı enstitü’’, ‘‘yayınlandığı ana bilim dalı’’, ‘‘sayfa sayısı’’, ‘‘tez yazarlarının cinsiyetleri’’, ‘‘danışman unvanı’’ ve ‘‘konu dağılımları’’ gibi çeşitli parametreler üzerinden bibliyometrik analiz yöntemi ile irdelendikten sonra tablo ve grafikler aracılığıyla yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda; yayınlanan tezlerin büyük bir kısmının yüksek lisans düzeyindeki çalışmaların olduğu, bu alanda doktora düzeyindeki çalışmaların ise sınırlı kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapı malzemesini konu edinen tezlerin büyük bir kısmının 2019 yılında yayınlanmasıyla birlikte son yıllarda bu konuda yapılmış tez çalışmaları sayısındaki artış da dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın, yapı malzemesi alanında ilerleyen dönemlerde yapılacak olan lisansüstü tez çalışmalarının içerik ve çalışma şekli yönünden araştırmacılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

In parallel with the increasing population density in recent years, the rate of construction continues to increase. With the increasing rate of construction, the building material needs are also increasing. This situation increases the importance of scientific studies on building materials day by day. In this research; The aim of this study was to examine postgraduate thesis studies under the title of building materials published in the National Thesis Center database between January 2008 – June 2022. Within the scope of the study, 61 postgraduate theses, through varios parameters such as ‘’type of thesis’’, ‘’language of publication’’, ‘’year of publication’’, ‘’university of publication’’, ‘’institute of publication’’, ‘’major science’’, ‘’number of pages’’, ‘’genders of the thesis authors’’, ‘’consultant title’’ and '’subject distributions’’. After being analyzed with the bibliometric analysis method, they were interpreted through tables and graphics. As a result of research; It has been determined that most of the published are MSc level studies, whereas in this area PhD level studies are limited. This research is expected to be a contribution for researchers in terms of content and work style of postgraduate thesis studies that will be carried out in the field of building materials in the future. In addition, with the publication of most on building materials in 2019, the increasing number of thesis studies on this subject has attracted attention in recent years.
Bibliometric Analysis of Postgraduate Studies Under the Tıtle of Building Materials According to National Thesis Center Data