Vakum İnfüzyon Yöntemi ile Üretilen Parçalarda Jelkot Kullanımı ve Elyaf Laminasyonunun Mekanik Özelliklere Etkisi - Keleş, Mustafa; Topbasoglu, Mustafa Can; Yıldırım, Kenan (My University, 2023)
Bu çalışmada vakum infüzyon yöntemi ile üretilen kompozit yapılarda yüzey katmanında kullanılan jelkotun mekanik özelliklere etkisi ve laminasyon planının nihai ürün üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İki farklı laminasyon planı belirlenmiş ve bu iki farklı laminasyonun jelkotlu ve jelkotsuz plakaları üretilmiştir. Laminasyonlarda 300 gr/m² keçe ve 300 gr/m² bezayağı dokuma cam elyaf takviyeler kullanılmıştır. Çalışma kapsamında mekanik özellikleri araştırmak için çekme, üç nokta eğme ve barcol sertlik testleri yapılmıştır. Test sonuçlarına göre yapıda bez ayağı dokuma oranı artmasıyla birlikte eğme mukavemetinde %11,2-18,7 arasında; çekme mukavemetinde ise %11,7-16,6 arasında artış gözlemlenmiştir. Jelkot kullanımının mekanik özelliklere etkisinin büyük olduğu tespit edilmiştir. Jelkot kullanımı ile birlikte eğme mukavemetinde %24,3’e kadar düşüş gözlemlenirken; çekme mukavemetinde %17,8’e kadar düşüş gözlemlenmiştir. Bezayağı dokuma cam elyaf katmanının yüzeye daha yakın olduğu laminasyonlarda %5’e kadar daha yüksel barcol sertlik değerleri elde edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Polimer Bilimi; Malzeme Bilimleri; Kompozitler