E-cüzdan kullanımını etkileyen faktörlerin Teknoloji Kabul Modeli ile analizi - Altınkaya, Şahsene (Bursa Teknik Üniversitesi, 2022)
Yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla bu yeniliklerin kabulü ve benimsenmesi için Teknoloji Kabul Modeli (TAM)'den başlayarak bir çok model geliştirilmiştir. Günümüz dijital dünyasında e-cüzdan; banknotları, madeni paraları, plastik kartları ve ATM kartları ile mevcut fiziksel cüzdanın yerini almıştır. Böylece, tüketicilerin dünya genelindeki herhangi bir kişiden veya mağazadan ürün/hizmet satın alabilmelerine imkan sağlamaktadır. Bu çalışmada, e-cüzdan kullanımına yönelik kullanıcı deneyim analizi yapılmıştır. Yapılan araştırmada TAM kullanılmıştır. Araştırmanın uygulaması, 330 katılımcı üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara internet ortamında e-cüzdan kullanımı hakkındaki görüşlerine yönelik bir anket uygulanmıştır. Fakat toplanan anketlerin 300'ü analizlere dahil edilmiştir. 5'li Likert türü ankette algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, kullanım niyeti, sağlanan güvenlik, kültürel uyum, sosyal imaj ve sistem kalitesi olmak üzere 7 faktörden oluşan toplam 29 madde yer almaktadır. Veriler, SPSS 23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, normal dağılım testi, faktör analizi ve regresyon analiz sonuçları raporlanmıştır. Elde edilen bulgularda, e-cüzdan kullanımına ilişkin algılanan kullanım kolaylığı, sağlanan sistem güvenliği, beklenen sosyal imaj etkisi ve sistem kalitesi algılanan faydayı pozitif yönde etkilerken kültürel uyum algılanan faydayı negatif yönde etkilemektedir. Bununla birlikte, sistem kalitesi, kültürel uyum ve sağlanan güvenlik algılanan kullanım kolaylığına pozitif yönde; sosyal imaj ise negatif yönde etki etmektedir. Diğer yandan, sağlanan güvenlik, algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan faydanın kullanım niyetini pozitif yönde etkilemektedir. Bu çalışma e-cüzdan ve kullanımı hakkında literatürdeki bilgileri genişletmenin yanı sıra sistem uygulayıcılarına ve sistem tasarımcılarına odaklanmaları gereken noktalara ışık tutmaktadır.

With the emergence of new technologies, many models have been developed for the acceptance and adoption of these innovations, starting with the Technology Acceptance Model (TAM). In today's digital world, e-wallet has replaced the existing physical wallet with banknotes, coins, plastic cards and ATM cards. Therefore, it enables consumers to purchase products/services from any person or store around the world. In this study, user experience analysis for e-wallet usage in society was conducted. The Technology Acceptance Model was used for this analysis. The application of the research was carried out on 330 participants. A questionnaire was applied to the participants about their views on the use of e-wallet. However, 300 of the collected questionnaires were included in the analysis. The 5-point Likert-type questionnaire contains a total of 29 items consisting of 7 factors: perceived usefulness, perceived ease of use, intention of use, provided system security, cultural fit, social image and system quality. The data were analyzed using the SPSS 23 program. Descriptive statistics, normal distribution test, factor analysis and regression analysis results are reported. According to the findings, perceived ease of use, provided system security, social image and system quality affect the perceived usefulness positively, while cultural fit affects the perceived usefulness negatively. However, system quality, cultural fit and provided system security affects perceived ease of use positively; social image, on the other hand, has a negative effect. Moreover, provided system security, perceived ease of use and perceived usefulness affect the intention of use positively. This study not only expands the literature on e-wallet and its use, but also sheds light on the points that system implementers and system designers should focus on.
Analysis of factors affecting e-wallet usage with Technology Acceptance Model
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İşletme Bilim Dalı
Keywords: İşletme; Business Administration