Otomotiv dış aydınlatma ünitelerinde kullanılan malzemelerin ve yüzeylerinin ışığa etkisinin incelenmesi - Karagöl, Hakan (Bursa Teknik Üniversitesi, 2017)
Otomobillerin aydınlatması aracın stilinde önemli bir paya sahiptir. Trafikte güvenliği sağlamak için kullanılan aydınlatmalar, gün geçtikçe aracın stilinde daha fazla söz sahibi olmaktadır. Bundan dolayı farklı malzemeler ve yüzeyler kullanılarak daha özgün tasarımlar yapma ihtiyacı otomobil üreticilerinde ortaya çıkmıştır. LED'lerin de kullanılmaya başlanmasıyla tasarımlar daha kompakt ve daha özgür yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı ışığın yayılımına etki eden malzemeler ve bu malzemelerden üretilen parçalara uygulanan işlemlerin etkisini araştırmaktır. Bunun için otomotiv aydınlatma ürünlerinde kullanılan standart malzemeler dışında özel malzemeler de incelenerek aralarındaki farklar göz önüne koyulmuştur. Işık yayılımının homojen ya da iyi olup olmaması kişiden kişiye değişen bir olgudur. Bu çalışmada temel alınan homojen yayılım ise en az piyasada bulunan benzerleri kadar homojen bir lamba olmasını sağlamaktır. Piyasada bulunan ve bu çalışmadaki pozisyon lambasına sahip ürünler ile kıyaslama yapıldığında LED'lerin lenslere olan mesafesi diğerlerine göre daha azdır. Bundan dolayı iç lensin iç ve dış yüzeylerine kumlama denen ışık dağıtmaya yarayan işlem yapılmasına rağmen yeterli olmamış, bundan dolayı özel ışık dağıtıcı malzeme kullanılmak zorunda kalınmıştır. Çıkan sonuçlarda ortaya çıkan özel malzemeler, genel malzemelere göre daha pahalı olduğundan dolayı, performans-fiyat endeksi yapılarak ve piyasa koşulları göz önüne alınarak malzeme seçimi yapmak en doğrusu olacaktır.

Automotive lighting has a big role in the appearance of the cars. Exterior Lighting which was started for security reasons in the traffic, is becoming more important in the style of the car. That is why different materials and surfaces are used for the unique design needs. More compact and unique designs can be done with the use of LEDs. Scope of this thesis is to investigate new materials and surfaces' effects to the Light output. Special manufactured materials were also used rather than standard materials to see the differences between them. Homogeneous or good light output is a concept which is different for any human. Homogeneous light distribution definition for this thesis is to be as homogeneous as any other lamps in the market. When a comparison was made between lamps in the market and the lamp created for this thesis, it has been seen that distance between light sources and lens is less than other lamps in the market. Graining on the surfaces of inner lens was applied to scatter the light more but this was not enough. That is why special scattering materials were forced to use. According to results, it will be the best choice to make a performance-price index before choosing the material, since special materials are expensive compared to most sold materials.
Investigation of the effects of materials and their surfaces used in automotive exterior lighting parts to light
Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences