PLA Matrisli Bazalt-Odun Lifi Takviyeli Biyokompozitlerin Üretilmesi Ve İzolasyon Özellikleri Dâhil Performans Özelliklerinin İncelenmesi - Ermeydan, Mahmut Ali (My University, 2019)
Geleneksel petrol türevi poliolefinler ile üretilen kompozitlerin sürdürülebilir olmayışı ve doğada bozunmamaları yanında, çevresel bilincin artması ve ekolojik riskler sebebiyle, ?biyokompozitler? konusuna ilgi son yıllarda artmıştır. Hafif olmaları, yeterli mekanik özellikleri, proses kolaylığı, akustik özellikleri ve ucuz olmaları gibi nedenlerle biyokompozitler, otomotiv ve yapı sektörlerinde kullanılabilmekte, cam lifi destekli sentetik plastiklere alternatif olabilmektedir. Bununla birlikte, mekanik özellikleri ve doğal kaynaklardan elde edilmesi, polilaktik asiti (PLA) poliolefinlere önemli bir alternatif yapmakta ve takviye ediciler ile birlikte üretilen biyokompozitlerin pek çok konvansiyonel mühendislik malzemesine alternatif olabilme kapasitesine sahip olduğu bilinmektedir. Bazalt lifi ise ülkemizde de yoğun olarak bulunan volkanik bazalt taşlarından elde edilen takviye malzemeleridir. Bazalt lifi, ısı ve ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılmakta olup cam lifinden daha iyi mekanik özellikler gösterebilmektedir. Bu projede PLA matrisli, bazalt lifi ve/veya kayın odun unu takviyeli biyokompozitler üretilmiş ve izolasyon özellikleri dahil performans özellikleri incelenmiştir. Bazalt lifi ve odun unu takviyeli kompozitler farklı oranlarda üretilmiş ve hem bazalt hem odun unu içeren çift takviyeli kompozitlerle karşılaştırılmıştır. Biyokompozitler çift vidalı ekstrüder yardımıyla üretilmiş, mekanik özelliklerini belirlemek için çekme ve eğilme testleri yapılmıştır. Kimyasal bağ gerilmelerini belirlemek için FTIR analizi, termal özelliklerini belirlemek için TGA ve termomekanik özellikleri için ısıl sapma sıcaklığı testi (HDT) yapılmıştır. Ayrıca, yoğunluk, su alma oranı ve kalınlık artışı testleri yapılmıştır. Biyokompozitlerin izolasyon özellikleri için ısıl iletkenlik katsayısı ve ses iletim kaybı testleri yapılmıştır. Biyokompozitlerin morfolojisini incelemek için taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır. Sonuçta, %20?ye kadar hem bazalt hem odun unu kullanılan biyokompozitlerin eğilme dayanımlarının bir miktar arttığı, bu orandan sonra düştüğü, çekme dayanımlarının ise çapraz bağlayıcı kulanılmayan örneklerde düştüğü tespit edilmiştir. Çekme ve eğilme modüllerinin ise bazalt lifi kullanım oranıyla birlikte arttığı tespit edilmiştir. Odun onu içeren örneklerin daha düşük ısıl iletkenlik katsayısı gösterdiği, ses iletim kaybı testindeyse bazalt lifi içeren örneklerin sesi daha az ilettiği bulunmuştur.
01.08.2019
Keywords: Bazalt lifi; odun lifi; biyokompozit; polilaktik asit; izolasyon özellikleri