Ahenkli Birlikte Varoluş için Nesnelerarasılık - Yurt, Canberk (Bursa Technical University, 2024)
Kültür kavramı, insanın doğaya varsayımsal üstünlüğü üzerinden şekillenmiştir. İnsanmerkezciliği takiben, insanlar çevrelerindeki somut veya soyut her nesneye insani anlamlar yüklediler ve onları sınırlı ve yönlendirilmiş bilişsel kapasiteleri aracılığıyla algılamışlardır. İnsan yorumunun manipülasyonu nedeniyle nesneler özlerinden uzaklaştırılmıştır. İnsanoğlu, nesneler arasındaki doğal etkileşimi ve nesnelerin birer varlık olarak kendi kimliğini görmezden gelmiştir. Kültürel ve doğal nesnelerle uyum içinde yaşama anlayışı kaybolmuştur. Bu araştırma eko-merkezcilik, etkili özgecilik ve nesnelerarasılık gibi kavramları analiz ederek insanmerkezciliği eleştirmektedir. Bu çalışma ile insanlar arasındaki etkileşim, kültürün konumlandırılması ve ekoloji kavramı nesne yönelimli eko-merkezcilik zihniyetinden değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, mevcudiyetlerin ahenkli birlikte varoluşları ve aralarındaki nesnel yapıyı harekete geçirmek için alternatif bir vizyon önerilmiştir.

The concept of culture has been formed through the conjectural superiority of humans over nature. Following anthropocentrism, humans have imposed humanly meanings into every object around them - whether they are tangible or intangible - and perceived them through their limited and directed cognition. Because of the manipulation of human interpretation, objects have been suspended from their essence. Humankind has ignored the natural interaction among objects and their own identity as presences. The notion of living in harmony with cultural and natural objects has been lost. This research criticises anthropocentrism by analysing the concepts like ecocentrism, effective altruism and interobjectivity. With this study, the interaction among humans, the positioning of culture and the notion of ecology have been evaluated from the object-oriented ecocentrism mindset. As a result, an alternative vision has been proposed for activating the harmonious coexistence of presences and interobjective structure among them.
Interobjectivity for Harmonious Coexistence
-
Keywords: Philosophy; Felsefe