KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN TÜRK TOPLUMU AÇISINDAN ÖNEMİ: DÜZCELİ GAZİLERLE SÖZLÜ TARİH ÇALIŞMASI ÖRNEĞİ - Sunay, Melda Medıne; Mazlum, Ayşe Gül (My University, 2023)
Araştırma ile Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Türk toplumu ve ada halkı açısından önemi ortaya konmak istenmiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan gazilerin deneyimleri çerçevesinde, Kıbrıs’taki askeri rolleri, harekâta katkıları, savaşın bilinmeyenleri, savaşta en çok neyden etkilendikleri ve en önemlisi de sosyolojik açıdan harekâtın önemi konusu sözlü tarih çalışması ile saptamaya çalışılmıştır. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın hangi şartlarda kazanıldığını ve harekâta katılan gazilerde ne gibi hisler oluşturduğunu anlamak amacıyla yapılan bu çalışmanın, toprak ve vatan şuurunu pekiştirmeye yönelik olacağı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında, yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak derinlemesine mülakat yönteminden faydalanılmıştır. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın sadece siyasi ve askeri açıdan değil, adada yaşayan Türklere yönelik zulmün durdurulması, ada halkının barış içinde yaşamasına destek vermesi bakımından yaşanması gereken bir süreç olduğu ve toplumsal açıdan da önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Sözlü tarih; Kıbrıs Barış Harekâtı; EOKA; Kıbrıs Adası; Kıbrıs gazileri