İyimserlik Araştırmalarında Fiziksel Sağlık: Geleneksel Bir Derleme Çalışması - Solak, Mehmet Yavuz Furkan; Anlı, Gazanfer (Kyrgyz-Turkish Manas University, 2026)
Son yıllarda kişilikle ilgili faktörlerin fiziksel sağlık bağlamında gösterdiği ilişkiler araştırmacıların daha fazla ilgisini çekmekte ve literatürde giderek artan bir hacme sahip olmaktadır. Yaşamdaki pek çok olasılığa karşı olumlu beklentilere sahip olmayı ifade eden iyimserlik bu faktörlerden biridir ve iyimserler genellikle fiziksel sağlık açısından daha avantajlı durumdadır. İyimserlik açısından fiziksel sağlık, uluslararası pek çok araştırmaya konu olmuş olsa da Türkçe literatürde bu bağlamda yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, fiziksel sağlığı iyimserlik bağlamında inceleyen çalışmaları derlemek ve Türkçe literatüre kazandırmaktır. Bu amaçla iyimserlik ve iyimserliği inceleyen fiziksel sağlık çalışmaları ortaya konmuştur. Fiziksel sağlık göstergeleri ifade edildiğinde, iyimserliğin fiziksel sağlık ile ilişkili olduğu ve yine iyimserliğin fiziksel sağlık göstergeleri açısından iyimser kimselere avantaj sağladığı görülmektedir. Ayrıca bu avantaj, bağışıklık ve diğer biyolojik-fizyolojik göstergeler bağlamında da doğrulanmaktadır. Son olarak, iyimserlik; sağlıklı yaşam tarzını benimseme, ağrı ve uyku ile ilgili faktörlerle de ilişkili bulunmuştur. Sonuç bölümünde, bu derlemede ele alınan çalışmaların değerlendirilmiş ve bunlardan yola çıkılarak gelecekteki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.

In recent years, the relationships that personality-related factors have shown in the context of physical health have been attracting increasing attention from researchers and increasing volume in the literature. Optimism, which refers to having positive expectations against many possibilities in life, is one of these factors, and optimists are generally in a more advantageous situation in terms of physical health. Although physical health in terms of optimism has been the subject of a great deal of international research, no study has been conducted in this context in the Turkish literature. The aim of this study is to compile studies examining physical health in the context of optimism and present them to the Turkish literature. For this purpose, optimism and physical health studies examining optimism are presented. When physical health indicators are expressed, optimism is associated with physical health and also seems to provide an advantage in terms of physical health indicators. Moreover, this advantage is also confirmed in the immune and other biological-physiological indicators. Finally, optimism was associated with healthy lifestyle choices, pain, and sleep-related factors. In the conclusion section, the studies discussed in this review are evaluated and suggestions for future studies are presented based on these studies.
Physical Health in Optimism: A Narrative Review Study
Keywords: Psychological Counseling and Guidance (Other); Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Diğer)