RTM Yönteminde Jelkot ve Laminasyon Planının Nihai Ürünün Mekanik Özelliklerine Etkisi - Topbasoglu, Mustafa Can; Kaboglu, Cihan; Keleş, Mustafa (My University, 2023)
Bu çalışmada, Reçine Transfer Kalıplama (RTM) yöntemiyle üretilmiş cam fiber takviyeli kompozit plakalarda elyaf ağırlığının ve jelkotun mekanik özelliklere etkisi incelenmiştir. Üç farklı laminasyon planı ve bu planların jelkotlu halleri kullanılmıştır. Numunelerin incelenmesi için çekme testi, üç nokta eğme testi ve Barcol sertlik testleri yapılmıştır. Laminasyon planlarında 300 g/m2, 450 g/m2, 600 g/m2 olmak üzere 3 farklı ağırlıkta elyaf kullanılmıştır. Ayrıca laminasyon arasında 180 g/m2 ve 250 g/m2 polipropilen köpük malzeme kullanılmıştır. Her laminasyon için bir jelkotlu, bir jelkotsuz plaka üretilmiştir. Üretim sonunda kalınlıkları 2.5 – 3.2 mm arasında değişen 6 plaka üretilmiştir. Üç nokta eğme ve çekme testi için 10’ar numune kesilmiştir, Barcol sertlik testi plaka üzerinde 5 noktadan alınmıştır. Testler sonucunda elyaf ağırlığının artmasıyla mukavemet değerlerinin arttığı, uzama değerlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Her laminasyonun jelkotlu hallerinde %5 - 15 aralığında mekanik özellik düşüşü gözlemlenmiştir.
Keywords: Kompozit Malzeme; Mekanik Özellikler; Laminasyon Planı; RTM Metodu