KONUTTA ALTERNATİF FİNANS YÖNTEMİ OLARAK TASARRUFA DAYALI FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİ - Yazıcı, Mehmet (Bursa Teknik Üniversitesi, 2019)
Günümüz pazarında yaşanan hızlı değişim finansal kaynaklara ulaşmada alternatif finansman yöntemlerinin gelişmesine neden olmuştur. Günümüzde bankalarda azalan kaynaklar ve artan riskler nedeniyle kredi tayınlaması (kredi vermede isteksiz davranma) politikası, alternatif finansman yöntemlerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Diğer taraftan borçlanma maliyetlerindeki ve risklerdeki artış kredi faizlerinin de ve özellikle konut ve taşıt kredi faizlerinin yüksek seyretmesine neden olmaktadır. Ev sahibi olmak isteyen, özellikle faize karşı hassasiyeti bulunan ve/veya bankacılık sistemince kredibilitesi olmayan vatandaşların ev almasını kolaylaştırmak ve aynı zamanda bankacılık sistemince kredilendirilmeyen konut ve arsa hükmündeki gayrimenkullerin satışını kolaylaştırmak üzere oluşturulan “Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi (TDFFS)” Türkiye genelinde son yıllarda hızla yaygınlaşmaktadır. Bu makalenin konusu, sayıları hızla artmakta olan TDFFS’nin Türkiye ve dünyadaki durumu yanında, regüle edilmemiş kuruluşların yaratmış olduğu risklerin analiz edilmesi yanında iyileştirmeye yönelik çözüm önerileri geliştirilmesidir.
Keywords: Finance; Finans