Bölgesel savaşların küresel ekonomi üzerindeki etkileri Rusya-Ukrayna örneği - Sataary, Nasratullah (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
İnsanlık tarihi savaşlarla iç içedir. İnsanı diğer canlılardan ayıran şey, doğaya hakim olma ve onu ele geçirme yeteneğidir; bunu kendi mantığını kullanarak ve sermayenin üretimine ve birikimine zemin hazırlayan araçları yaparak gerçekleştirir. İnsan, çıkarlarını korumak ve hakimiyet arzusunu gerçekleştirmek için diğer aletlere paralel olarak daha da gelişen silahlar yaratır. Sanayi toplumları ekonomilerini güçlendirmek için silah üretip ticaretini yapmaktadır. Teknolojinin ve bilimin siyasi iktidarların hizmetinde ilerlemesi, dünya üzerinde güç ve hakimiyet rekabetini doğurmuş, bunun sonu da kitle imha silahlarının yayılması ve üretilmesi olmuştur. Silahsızlanma ve silah kontrolü programları ve uluslararası düzenlemelerin savaşın azaltılmasında ve önlenmesinde etkisi olmamıştır. Savaş karşıtlarının önerileri, toplumsal yapıyı değiştirme çözümü konusunda yeterli olmadığı gibi, savaşı ortadan kaldırma çabasını boşuna gören teoriler de sorgulanmakta ve eleştirilmektedir. Savaşın en uğursuz ve şaşırtıcı toplumsal olgu olarak korkunç etki ve sonuçlara sahip olması, savaşın doğası ve nedenlerinin açıklanmasının çeşitli alanlardaki düşünürlerin geniş çapta ilgisini çekmektedir. 1990 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Batı Avrupa ve Amerika ülkelerini endişelendiren konulardan biri de Doğu Avrupa ülkeleriydi. o zamana kadar Varşova Paktı üyesi olan bu ülkeleri Batı kampına çekmek gerekiyordu; Böylece gelecekte hiçbir koşulda yeniden Rusya'nın müttefiki olamayacaklar. Bu nedenle NATO'nun doğuya doğru genişlemesi konusu o dönemden beri takip edilmektedir. Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı kitlesel olarak işgal etmesi ve Moskova'ya karşı uygulanan ağır mali yaptırımlar sadece Rusya'yı ekonomik olarak etkilemekle kalmadı; aynı zamanda bu krizin sonucu uluslararası ekonomiyi de etkilemiştir. Şu anda dünya ekonomilerinin çoğuna zarar vermiş olan Ukrayna krizinin neden olduğu enflasyon; petrol ve gaz ile sanayi ve tarım ürünlerinin fiyatındaki keskin artış nedeniyle sürekli artmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, 2022 yılında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, Rusya'ya karşı ciddi mali yaptırımlar uygulayan ABD ve Avrupa başta olmak üzere küresel ekonominin kilit oyuncuları üzerindeki ekonomik etkisini incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma hipotezi, Ukrayna'daki çatışmanın siyasi ve askeri yönleri göz önünde bulundurulduğunda; ülke liderlerinin bu krize ilişkin kararlarında siyasi konuları ekonomik konulara göre ön planda tuttukları, bunun da Soğuk Savaş döneminde daha alt politika olarak değerlendirilen ekonominin yeniden daha üst politika konularının etkisine girmesine neden olduğu ve Resesyon ve küresel fiyatlarda artış ile karşı karşıya kalınacağı yönündedir.

Human history is intertwined with wars. What distinguishes man from other creatures is his ability to dominate and conquer nature; he does this by using his own logic and by making the tools that pave the way for the production and accumulation of capital. In order to protect his interests and realize his desire for domination, man creates weapons that develop further in parallel with other tools. Industrial societies produce and trade weapons to strengthen their economies. The advancement of technology and science in the service of political powers has led to competition for power and dominance in the world, resulting in the proliferation and production of weapons of mass destruction. Disarmament and arms control programs and international regulations have had no effect in reducing and preventing war. The proposals of the opponents of war are not enough to change the social structure, and the theories that see the effort to eliminate war as futile are also questioned and criticized. War, as the most ominous and surprising social phenomenon, has terrible effects and consequences, which has caused the explanation of the nature of war and its causes to be widely noticed by thinkers in various fields. In 1990, after the collapse of the Soviet Union, one of the issues that worried the countries of Western Europe and the United States was the countries of Eastern Europe. It was necessary to bring these countries, which until then had been members of the Warsaw Pact, into the Western camp, so that in the future under no circumstances would they again become allies of Russia. This is why the issue of NATO's eastward expansion has been pursued ever since. Russia's massive invasion of Ukraine in February 2022 and the severe financial sanctions imposed against Moscow have not only affected Russia economically, but the consequences of this crisis have also affected the international economy. Inflation caused by the Ukrainian crisis, which has already damaged most of the world's economies, is constantly increasing due to the sharp rise in the price of oil and gas, industrial and agricultural products. Therefore, this study seeks to analyze the economic impact of the war between Russia and Ukraine in 2022 on the key players of the global economy, particularly the US and Europe, which have imposed severe financial sanctions against Russia. Therefore, the main research question is, what is the impact of the 2022 war between Russia and Ukraine on the international economy? The research hypothesis is that given the political and military aspects of the conflict in Ukraine, the leaders of the countries prioritize political issues over economic issues in their decisions regarding this crisis, which causes the economy, which was considered as a lower policy issue during the Cold War period, to be influenced by higher policy issues again, and that recession and an increase in global prices will be faced.
The effects of regional wars on the global economy the case of Russia-Ukraine War
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
Keywords: Uluslararası Ticaret; International Trade