Tedarik Esnekliği, Teslimat Esnekliği, Planlama Süreci ve Tedarik Süreci Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkilerin İncelenmesi - Bayram, Metin; Sahın, Hasan; Topal, Bayram (My University, 2023)
Bu araştırma, tedarik zinciri yönetimi süreçlerinden tedarik esnekliği, teslimat esnekliği, planlama süreci ve tedarik süreci arasındaki ilişkileri analiz ederek aralarındaki doğrudan ve dolaylı etkileri incelemeyi amaçlamaktadır. İstanbul Sanayi Odası'na kayıtlı ISO 1000 firmaları üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, 203 firmadan elde edilen veriler yapısal eşitlik modeli yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, tedarik esnekliğinin teslimat esnekliği ve planlama sürecini etkilediğini ortaya koymaktadır. Teslimat esnekliği de tedarik sürecini olumlu yönde etkileyebilmektedir. Çalışma, tedarik zinciri yönetimi ve lojistik stratejileri için önemli içgörüler sağlamaktadır. Tedarik zincirindeki esneklik ve ilişkilerin anlaşılması, işletmelerin operasyonel performanslarını artırma ve rekabet avantajı elde etme konusunda değerli bilgiler sunmaktadır. Gelecekteki çalışmalarda, Kobi tarzı işletmelerde benzer analizlerin yapılması ve sonuçların karşılaştırılmasıyla daha kapsamlı bir anlayış elde edilebilir.
Keywords: Tedarik Zinciri Yönetimi; Planlama Süreci; Tedarik Esnekliği; Tedarik Süreci; Teslimat Esnekliği