Uluslararası ticaret faaliyetlerinin ve doğrudan yabancı yatırımların Gine ekonomisi üzerindeki etkisi - Camara, Mory (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Gine ekonomisinde 2006-2023 dönemine ait dışa açık büyüme stratejileri bağlamında Doğrudan yabancı yatırımların (DYY) ve uluslararası ticaretin (ihracat ve ithalat) ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Gine gibi doğal kaynak zengini ve gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme, yalnızca içsel üretim kapasitesiyle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda dış kaynaklı sermaye ve ticaret akımlarına da önemli ölçüde bağımlıdır. Bu doğrultuda tez, ekonomi politikaları açısından kritik yapısal göstergeleri bir araya getirerek, kısa ve uzun dönemli ilişkileri ele alan ekonometrik bir analiz sunmaktadır. Araştırmada nicel yöntem yaklaşımı benimsenmiş; zaman serisi analiz tekniklerinden ARDL, VAR model ve Granger nedensellik analizleri kullanılmıştır. Değişkenlerin durağanlık derecelerini belirlemek amacıyla ADF ve PP testleri uygulanmış, uzun dönemli eş bütünleşme ilişkileri ise ARDL Sınır Testi ile sınanmıştır. ARDL modeline ek olarak, ECM aracılığıyla sistemin dengeye dönüş hızı incelenmiş; VAR modeli ile değişkenler arası içsel dinamik etkileşimler analiz edilmiştir. Analizler, DYY'nin ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. DYY oranındaki %1'lik bir artışın, büyüme oranını yaklaşık %0,15 artırdığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde, ithalatın hem kısa hem de uzun vadede ekonomik büyüme üzerindeki etkisi pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Buna karşın, işsizlik oranının ekonomik büyümeyle ilişkisi negatif ve güçlüdür; %1'lik bir artışın büyümeyi yaklaşık %0,92 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. İhracat değişkeni, ARDL modelinde yeterli durağanlığa sahip olmaması nedeniyle kapsam dışı bırakılmış; ancak VAR modeli aracılığıyla ihracat ile büyüme arasında eşzamanlı fakat yönlü olmayan bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Granger nedensellik testleri ise DYY, ihracat, ithalat ve işsizlik değişkenlerinin büyüme üzerinde kısa vadeli nedensel bir etkiye sahip olmadığını ortaya koymuştur. Model tanı testleri genel olarak ekonometrik varsayımların karşılandığını doğrulamıştır. Ancak otokorelasyon varlığı ve hata terimlerinin normal dağılmaması, Gine ekonomisinin dışsal şoklara karşı duyarlılığını ve yapısal kırılganlığını işaret etmektedir. Bu bulgular, ekonomik büyüme oranlarının yanı sıra, bu büyümenin yapısal niteliğinin ve toplumsal kapsayıcılığının da dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

This study aims to analyze the impact of foreign direct investment (FDI) and international trade (exports and imports) on the economic growth of Guinea during the 2006-2023 period, within the framework of an outward-oriented growth strategy. In resource-rich and developing nations such as Guinea, the growth process relies significantly not only on internal production capacity but also on external capital and trade flows. Consequently, this thesis provides an econometric analysis that integrates key structural indicators of economic policy, examining both short- and long-term relationships. A quantitative research approach was adopted, employing time series analysis techniques including the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model, Vector Autoregressive (VAR) model, and Granger causality tests. The Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Phillips-Perron (PP) tests were applied to determine the stationarity levels of the variables, while the ARDL Bounds Test was utilized to assess long-term cointegration relationships. Furthermore, the Error Correction Mechanism (ECM) was implemented to examine the speed of adjustment towards long-term equilibrium, and the VAR model was used to explore internal dynamic interactions among variables. The analysis revealed that FDI has a positive and statistically significant long-term effect on economic growth. Specifically, a 1% increase in FDI as a share of GDP is associated with an approximate 0.15% increase in the growth rate. Similarly, imports exhibit a statistically significant positive effect on economic growth in both the short and long term. Conversely, the unemployment rate demonstrates a strong negative association with economic growth; a 1% increase in unemployment is estimated to decrease growth by approximately 0.92%. The export variable was excluded from the ARDL model due to insufficient stationarity; however, the VAR model indicated a simultaneous but non-directional relationship between exports and growth. Granger causality tests further showed no short-term causal effects of FDI, exports, imports, or unemployment on economic growth. Model diagnostic tests generally confirmed the validity of the econometric assumptions. Nevertheless, the presence of autocorrelation and the non-normal distribution of residuals suggest that the Guinean economy is susceptible to external shocks and possesses structural vulnerabilities. These findings underscore the importance of considering not only growth rates but also the structural characteristics and social inclusiveness of economic growth.
The impact of international trade activities and foreign direct investment on the Guinea's economy
Keywords: Uluslararası Ticaret; International Trade