Kaynatma ve Presleme Süresinin Yoğunlaştırılmış Kavak (I-214 Populus × euramericana) Odununun Bazı Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisi - Aydoğmuş, Ayberk; Taniş, Anıl; Yildizhan, Amil Volkan; Konukçu, Arif Çağlar (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada, ülkemizde doğal yayılış gösteren kavak (I-214 Populus × euramericana) odununun, iki farklı kaynatma süresi (30 ve 60 dakika), iki farklı pres süresi (30 ve 60 dakika) ve iki farklı sıkıştırma oranı (%20 ve %40) ile termo-mekanik yoğunlaştırma işlemine tabi tutulması sonrasında mekanik özelliklerinde (eğilme direnci (MOR), elastikiyet modülü (MOE) ve Brinell sertlik) meydana gelen değişim incelenmiştir. Kaynatma ve pres sürelerinden bağımsız olarak %20 sıkıştırma sonrası MOE, MOR ve Brinell sertlik değerlerinde kontrol örneklerine kıyasla önemli bir fark olmadığı tespit edilirken, sıkıştırma oranı örnek kalınlığının %40’ına çıkarıldığında, mekanik özelliklerde kontrol örneklerine kıyasla önemli artışların meydana geldiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 60 dakika kaynatma ön işlemi sonrasında 60 dakika preslenerek %40 oranında yoğunlaştırılan kavak odununun kontrol örneklerine kıyasla MOE değerinde %59 oranında artış olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, yine aynı parametrelerde (60 dakika kaynatma, 60 dakika pres ve %40 sıkıştırma oranı) yoğunlaştırılan kavak odununda MOR ve Brinell sertlik değerlerinin de kontrol örneklerine kıyasla sırasıyla %54 ve %330 oranında artışın meydana geldiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, yoğunlaştırma işlemiyle birlikte artan yoğunluğun kavak odununun mekanik özelliklerini iyileştirdiğini göstermektedir. Bu durum, kavak odununun mobilya ve yapı endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan diğer ağaç türlerine alternatif bir malzeme olarak kullanılabilme potansiyelini ortaya koymaktadır.

In this study, the changes in the mechanical properties (flexural strength (MOR), modulus of elasticity (MOE), and Brinell hardness) of poplar wood (I-214 Populus × euramericana), a species naturally distributed in Türkiye, were investigated following thermo-mechanical densification under two different boiling times (30 and 60 minutes), two different pressing times (30 and 60 minutes), and two different compression ratios (20% and 40%). Regardless of the boiling and pressing times, it was determined that there was no significant difference in MOE, MOR, and Brinell hardness values after 20% compression compared to the control samples, but when the compression ratio was increased to 40% of the sample thickness, it was determined that significant increases in mechanical properties occurred compared to the control samples. According to the obtained results, poplar wood densified by boiling for 60 minutes and subsequently pressing for 60 minutes to achieve a 40% compression ratio exhibited a 59% increase in MOE compared to the control samples. Furthermore, under the same conditions (60 minutes of boiling, 60 minutes of pressing, and 40% compression), the densified poplar wood showed increases of 54% and 330% in MOR and Brinell hardness values, respectively, relative to the control samples. The findings indicate that the increase in density resulting from the densification process enhances the mechanical properties of poplar wood. This suggests that poplar wood has the potential to be used as an alternative material to other commonly utilized wood species in the furniture and construction industries.
Effect of Boiling and Pressing Time on Some Mechanical Properties of Densified Poplar Wood (I-214 Populus × euramericana)
Keywords: Wood Physics and Mechanics; Ahşap Fiziği ve Mekaniği