THE STRUGGLE FOR SUPERIORITY IN CYBER SPACE; UNITED STATES AND THE RUSSIAN FEDERATION - Girgin, Osman (Bursa Teknik Üniversitesi, 2020)
Network-based developments have penetrated all areas of life today. For this reason, significant risks and new generation threat occur related to these technologies. Threats coming from cyber space penetrate more and more everyday life. States are also increasing their efforts to determine their strategies for cyber space. In complex and unlimited cyberspace, the effectiveness, power policies and functionality of states are further discussed. Today, we focus on understanding the cyber space, which is called the fifth dimension created in the literature by human, after land, sea, air and space. The security risks posed by cyber space due to its uncertain and anonymous structure are evident. In this respect, it can be stated that the developments in cyber space are dominated by the United States (USA) and the Russian Federation (RF) on a global scale within the scope of their technological infrastructure and economic size. In this context, the strategies followed by the USA and RF regarding cyber space will be analyzed first. In the context of a case study, the developments experienced by the countries regarding cyber space will be examined within the scope of scanning open sources. As a result, t

Ağ teknolojileri temelli gelişmeler günümüzde hayatın her alanına nüfuz etmiştir. Bu nedenle söz konusu teknolojilerin ile ilgili olarak önemli riskler ve yeni nesil tehdit odakları oluşmaktadır. Siber uzay kaynaklı tehditler gün geçtikçe daha fazla bir şekilde günlük hayatın her alanına nüfuz etmektedir. Devletler siber uzaya ilişkin stratejilerini belirleme noktasındaki gayretleri de artmaktadır. Karmaşık ve sınırı belli olmayan siber uzayda devletlerin etkinliği, güç politikaları ve işlevselliği daha fazla tartışılmaktadır. Kara, deniz, hava ve uzaydan sonra literatürde insan eliyle oluşturulmuş olan beşinci boyut olarak adlandırılan siber uzayı anlamaya yönelik analizlere günümüzde ağırlık verilmektedir. Siber uzayın sınırları belli olmayan ve anonim yapısı nedeniyle oluşturduğu güvenlik riskleri ortadadır. Bu itibarla da siber uzay ile ilgili gelişmeleri sahip oldukları teknolojik altyapı ve ekonomik büyüklük kapsamında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya Federasyonu (RF)’nun küresel ölçekte domine ettikleri ifade edilebilecektir. Bu kapsamda çalışmada ABD ve RF’nin siber uzay alanı ile ilgili takip ettikleri stratejileri öncelikle analiz edilecektir. Vaka çalışması yönetimi bağlamında yapılacak analiz ile ilgili ülkelerin siber uzaya yönelik tecrübe etmekte oldukları gelişmeler açık kaynakların taranması kapsamında irdelenecektir. Sonuç olarak ise çalışmada siber uzayı anlamaya yönelik kavramsal bir çerçevenin oluşturulmasına çalışılacaktır.
SİBER UZAY’DA ÜSTÜNLÜK MÜCADELESİ; AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE RUSYA FEDERASYONU
Keywords: International Relations; Uluslararası İlişkiler