A. Ali Ural’ın Denemeleri Üzerine Tematik Bir İnceleme - Yaylı, Melike; Arık, Şahmurat (Hayrullah KAHYA, 2024)
A. Ali Ural, akademisyen kimliğinin yanı sıra şiir ve denemeleriyle ön plana çıkan ve yazın dünyasında aktif bir şekilde eser üreten bir sanatçıdır. Ural’ın 1999 yılında Posta Kutusundaki Mızıka adlı seriyle başlayan deneme yazarlığı; Makyaj Yapan Ölüler, Resimde Görünmeyen, Güneşimin Önünden Çekil, Satranç Oynayan Derviş, Tek Kelimelik Sözlük, Ejderha ve Kelebek, Bostancı Bahane, Peygamber’in Aynaları, Bisiklet Dersleri, Ay Tiradı ve Raf Ömrü isimli kitaplarıyla devam etmiştir. Bahsi geçen bu eserlerde, derin felsefi düşünce ve estetik dil dikkat çekmektedir. Kurucusu olduğu Şule Yayınları aracılığıyla neşrettiği eserlerinde bireysel ve toplumsal temalara yönelen yazar, özellikle toplumsal duyarsızlık ve ahlâkî yozlaşma gibi konular üzerinde durmuştur. Ural’ın denemeleri; alıntılar, manzumeler, ayet ve hadislerle zenginleştirilerek şiirsel bir dille kaleme alınmıştır. Geleneksel köklerden güç alan yazar, eserlerinde kültürel unsurların yanı sıra çağdaş fikirlere de yer vererek bunları modern perspektifle birleştirmiştir. Bu çalışmada A. Ali Ural’ın hayatı ve sanatı ele alınmış, eserleri tanıtılmış, deneme türü hakkında bilgi verilmiş ve yazarın deneme kitaplarındaki temalar tespit edilerek bunlar arasında üzerinde en çok durulan beş tema irdelenmiştir.

A. Ali Ural is an artist who stands out not only for his academic background but also for his contributions to poetry and essays, actively producing works in the literary world. His journey as an essayist began in 1999 with the publication of Posta Kutusundaki Mızıka (The Music Box in the Mailbox), followed by books such as Makyaj Yapan Ölüler (The Dead Who Wear Makeup), Resimde Görünmeyen (Invisible in the Picture), Güneşimin Önünden Çekil (Step Aside from My Sun), Satranç Oynayan Derviş (The Dervish Who Plays Chess), Tek Kelimelik Sözlük (One-Word Dictionary), Ejderha ve Kelebek (The Dragon and the Butterfly), Bostancı Bahane (The Gardener as an Excuse), Peygamber’in Aynaları (The Prophet’s Mirrors), Bisiklet Dersleri (Bicycle Lessons), Ay Tiradı (Moon Tirade), and Raf Ömrü (Shelf Life). These works are notable for their profound philosophical insights and aesthetic language. Through his publishing house, Şule Publishing, Ural explores both individual and societal themes, often focusing on issues such as social indifference and moral decay. His essays are characterized by poetic expressions, quotes, and references to verses and hadiths, written in a lyrical style. Drawing from traditional roots, Ural integrates contemporary ideas and cultural elements, blending them with a modern perspective. This study delves into A. Ali Ural's life and artistic contributions, introduces his works, offers insights into the essay genre, and identifies the core themes in his essays, with a particular focus on the five most prominent themes.
A Thematic Study on A. Ali Ural’s Essays
Keywords: Modern Turkish Literature in Turkiye Field; Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı