FELAKET HABERLERİNİ KAYDIRMA ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Anlı, Gazanfer (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Felaket Haberlerini Kaydırma Ölçeğinin Türkçe formunun psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Çalışma, Google formlar aracılığı ile ulaşılan, 88'i (%29,5) erkek, 210'u (%70,5) kadın olmak üzere 298 yetişkinden oluşmaktadır. Çalışmada ölçüt geçerliği için Öz-Kontrol Ölçeğinden faydalanılmış ve iki ölçek arasında orta düzeyde anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir. Kapsam geçerliği adımında uzman görüşü alınmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği için gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizi sonucunda 15 maddelik tek faktörlü yapının iyi uyum gösterdiği belirlenmiştir. Ölçekteki maddelerin faktör yükleri en düşük .49, en yüksek .85 olup, ölçeğin madde toplam korelasyonları en düşük .51, en yüksek .77 olarak bulunmuştur. Alt ve üst %27’lik iki grup arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlıdır. Ölçeğin güvenirlik analizinde Cronbach Alfa kat sayısı .92 olarak tespit edilmiştir. Güvenirlik analizine ek katkı olarak gerçekleştirilen çift yarılar yönteminde, eşdeğer yarılar arasındaki korelasyon kat sayısı .82 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak bu ölçeğin, yetişkinlerde felaket haberlerini kaydırma düzeylerini tespit etmek için yetkin bir ölçme aracı olduğu anlaşılmıştır.
Keywords: Sosyal medya; Güvenirlik; Geçerlik; Felaket haberlerini kaydırma; Olumsuz haberler