E-Ticaret Web Sitelerine Ait Özelliklerin Tüketici Algısına Etkisi - Özdemir, Kadir; Nacar, Ramazan (My University, 2022)
Bu araştırmada, e-ticaret web sitelerine ait özelliklerin tüketici algısına ve bu algının da e-ticaret web sitelerinden satın alma niyetine etkisi araştırılmaktadır. Literatürde yer alan e-ticaret web sitesi özellikleri sistem kalitesi, bilgi kalitesi, servis kalitesi, web sitesindeki ürün yorumları-beğeniler ve web sitesi bilinirliğidir. Algılanan değer, algılanan risk ve algılanan güven ise tüketici algısı değişkenleri olarak ele alınmıştır. Veriler araştırmanın kapsam ve konusuyla da uyumlu olacak şekilde çevrimiçi anket yolu ile toplanmıştır. Araştırmaya 838 kişi katılmış ve 686 anket nicel analizlere dâhil edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, e-ticaret web sitelerine ait özelliklerin e-ticaret web sitesinden algılanan değere ve algılanan güvene pozitif, algılanan riske ise negatif etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte, e-ticaret web sitesinden algılanan değer ve algılanan güven e-ticaret web sitelerinden satın alma niyetini pozitif, algılanan risk ise satın alma niyetini negatif yönde etkilemektedir.
Keywords: İşletme; İktisat