Enerji nakil hatlarının (ENH) coğrafi bilgi sistemine (CBS) entegrasyonu ve analizi: Mardin ili örneği - Doğanay, Muhammed Maşuk; Çakmak, Fevzi (İdris Karagöz, 2025)
Teknolojik gelişimlerin neticesinde elektrik iletim ve dağıtım şirketleri tarafından son yıllarda karmaşık enerji ağına ait verilerin coğrafi bilgi sistemi platformlarına aktarılmasıyla; görselleştirme, analiz ve iş süreçleri geliştirme yönelik iş yükünü minimize etme, zaman ve maliyetleri azaltmaya yönelik coğrafi bilgi sistemi kullanımı yaygınlaştırılmaktadır. Enerji nakil hattı topolojisinin diğer sistemlerle entegre edilmesiyle enerji ağı içerisinde ilgili güzergah ve hat kolları üzerinde analiz ve incelemeler yapılarak karşılaşılan problemler karşısında süreçlerin bir sonuca bağlanması ve karar vermede zaman ve maliyet bakımından fayda sağlanmaktadır. Enerji nakil hatları için kurulan topolojik sistem sayesinde olası senaryolar karşısında, fider güzergâhında bulunan tüm hatların uzunluğu, karakteristik özellikleri, trafo merkezleri, dağıtım merkezleri, hücre tipleri ve besleme noktalarına ait veri derleme ve raporlama bölümü ile anlık olarak veri alışveriş işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışma kapsamında enerji nakil hatları içerisinden referans olarak alınan fider, coğrafi bilgi sistemi üzerinden sanal olarak enerjilendirilmesi ile fider güzergâhında bulunan ve fidere bağlı olan hatların karakteristikleri, hat uzunluğu ve TM-DM merkezleri içerisindeki hücre tipleri, trafo sayısı ve trafo güçleri analiz edilerek fider bazlı olarak tek hat şeması çıkarımı çalışmaları yapılmıştır. Tek hat çıkarımı yapılan fiderin iletken karakteristiği, uzunluğu ve güçleri referans alınarak güç analizleri, fider doluluk oranları ve enerji sürekliliği topolojisi için analiz çalışmaları yapılmıştır.

As a result of technological developments, in recent years, the use of geographic information systems has become widespread by transferring complex energy network data to geographic information system platforms by electricity transmission and distribution companies, minimizing the workload for visualization, analysis and business process development, and reducing time and costs. By integrating the energy transmission line topology with other systems, analysis and examinations are performed on the relevant routes and line branches within the energy network, and in the face of encountered problems, processes are concluded and decision-making benefits are provided in terms of time and cost. Thanks to the topological system established for energy transmission lines, in the face of possible scenarios, data exchange operations can be carried out instantly with the data collection and reporting section regarding the length, characteristic features, transformer centers, distribution centers, cell types and feeding points of all lines located on the feeder route. Within the scope of this study, the feeder taken as a reference from the energy transmission lines is virtually energized via the geographic information system, and the characteristics of the lines located on the feeder route and connected to the feeder, line length and cell types within TM-DM centers, number of transformers and transformer powers are analyzed, and single line diagram extraction studies are carried out on a feeder basis. Analysis studies were carried out for power analysis, feeder occupancy rates and energy continuity topology by taking the conductor characteristics, length and powers of the feeder for which a single line was extracted as reference.
Integration and analysis of energy transmission lines (ETL) into geographical information system (GIS): The example of Mardin province
Keywords: Electrical Energy Transmission; Networks and Systems; Elektrik Enerjisi Taşıma; Şebeke ve Sistemleri [EN] Power Plants; Elektrik Tesisleri