Romantik Bağlanmanın Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi - Dağ, Adem; Ersoy, Ali Fuat (My University, 2022)
İnsan doğduğu andan ölünceye kadar diğer insanlarla kurduğu duygusal, sosyal ve fiziksel bağın etkisi altındadır. İnsanın güvenli bağlanması yaşam doyumunu ve kurduğu sosyal ilişkileri doğrudan etkilemektedir. Fakat insanlar farklı stillerde ba ğlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı romantik ba ğlanmayı etkileyen değişkenleri ortaya çıkartmaktır. Araştırma niceliksel desende tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak; Karakurt’un 2001 yılında geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yaptığı, 9 maddeden oluşan yedili likert “Duygusal Bağımlılık Ölçe ği” kullanılmıştır. Ara ştırma verileri web anketi yoluyla gelişi güzel örneklem yöntemi ile 200 katılımcıdan toplanmıştır. Veriler SPSS-25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verileri normallik koşulunu sağlamadığı için nonparametrik testler (Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis-H) tercih edilmiştir. Ara ştırma verilerinin analizinden romantik bağlanmanın; cinsiyet, medeni durum, ekonomik düzey ve çocuk sahibi olmak değişkenlerine bağlı olarak farklılaştığı sonucu bulunmuştur (p<0,05). E ğitim düzeyi ve ya ş değişkenlerinin romantik bağlanmada farklılık yaratmadığı sonucu gözlenmiştir (p>0,05). İnsan hayatında ki önemli faktörlerden bir tanesi olan romantik bağlanmanın evli ve çocuk sahibi kat ılımcılarda daha yüksek ç ıkması aile kurumunun önemini ortaya çıkartmıştır. Erkek katılımcıların kad ın katılımcılardan daha yüksek oranda romantik ba ğlanması araştırmanın beklenmedik sonucudur. Hayatının her döneminde bir gelişim görevi olarak ba ğlanmak, insanın psikolojik ve sosyal ruh haline doğrudan etki etmektedir.
Keywords: Psikoloji; Aile Çalışmaları; Davranış Bilimleri