Toplumun yapılaşmasının bir unsuru olarak demokratik sürece katılım: Bursa örneği - Dinç, Batuhan (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, Bursa'nın Yıldırım ve Nilüfer ilçelerindeki sosyoekonomik ve demografik farklılıkları, siyasi ve demokratik katılımı, kurumlara güven düzeylerini, demokratik değerlere olan yaklaşımları ve Anthony Giddens'ın yapılaşma teorisi perspektifinden toplumsal dinamikleri anlamayı amaçlamış ve yapılan analizler, her iki ilçe arasında belirgin farklılıkların olduğunu ortaya koymuştur. Yıldırım ilçesindeki sivil toplum kuruluşlarının eksikliği ve etkisizliği, toplumsal talep kültürünü azaltarak demokratik süreçlere katılımı sınırlamaktadır. Giddens'ın yapılaşma teorisi çerçevesinde, yapıyı düzenleme ve yapılarla yüzleşme bağlamında, Yıldırım ilçesindeki sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmenin ve demokratik süreçlere daha fazla katılımın teşvik edilmesinin önemi vurgulanmıştır. Nilüfer ilçesindeki güven skorlarının daha tutarlı ve yüksek olması, daha yüksek gelir seviyeleri, ekonomik istikrar ve kültürel homojenlikle ilişkilendirilmiştir. Giddens'ın "fail" kavramında hareketle, bireylerin sosyal yapıyı oluşturmak, sürdürmek ve değiştirmek konusundaki etkileşimlerini vurgulayarak, Nilüfer ilçesindeki bireylerin güven düzeylerinin, aktif sosyal eylemleri ve etkileşimleriyle nasıl şekillendiği açıklanmıştır. Bu bağlamda, demokratik süreçlere katılımı artırmak ve güven düzeylerini güçlendirmek için Nilüfer ilçesindeki başarılı uygulamalardan ders çıkartılabilir. Örneğin, ekonomik kalkınma projeleri ve gelir eşitsizliğini azaltmaya yönelik politikalar, demokratik süreçlere katılımı artırabilir. Ayrıca, kültürel çeşitliliği teşvik eden ve toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren projeler, güven düzeylerini artırabilir. Yapılan bu analizler, demokrasinin güçlenmesi için bireylerin bilinçlendirilmesi, sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi ve toplumsal fayda sağlayan derneklerin rolünün arttırılması gerekliliğini göstermektedir. Giddens'ın yapılaşma teorisi, toplumsal değişim süreçlerinde bireylerin etkileşimlerini anlamada sağladığı çerçeve ile bu analizlere daha derin bir perspektif kazandırmaktadır. Bu çalışma, Bursa yerelindeki vatandaşların demokratik değerlere olan yaklaşımlarını Giddens'ın teorik çerçevesiyle birleştirerek anlamak ve toplumsal gelişime katkı sağlamak adına önemli bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Anahtar kelimeler: Bursa, Demokrasi, Eylem, Fail, Yapı, Yapılaşma Teorisi.

This study aimed to understand the socio-economic and demographic differences, political and democratic participation, levels of trust in institutions, approaches to democratic values, and societal dynamics in the Yıldırım and Nilüfer districts of Bursa from the perspective of Anthony Giddens' structuration theory. The analyses conducted revealed significant differences between the two districts. The lack and ineffectiveness of civil society organizations in the Yıldırım district limit participation in democratic processes by reducing the culture of societal demand. Within the framework of Giddens' structuration theory, the importance of strengthening civil society organizations in the Yıldırım district in terms of structuring and confronting structures, and encouraging greater participation in democratic processes, has been emphasized. The more consistent and higher trust scores in the Nilüfer district are associated with higher income levels, economic stability, and cultural homogeneity. Drawing on Giddens' concept of "agency," the analysis highlights how the trust levels of individuals in the Nilüfer district are shaped by active social actions and interactions in shaping, sustaining, and changing social structures. In this context, lessons can be learned from successful practices in Nilüfer district to increase participation in democratic processes and strengthen trust levels. For example, economic development projects and policies to reduce income inequality can increase participation in democratic processes. Additionally, projects that promote cultural diversity and bring together different segments of society can increase levels of trust. These analyses underscore the necessity of raising awareness among individuals for the strengthening of democracy, empowering civil society organizations, and increasing the role of associations that provide societal benefits. Giddens' structuration theory provides a framework that adds a deeper perspective to these analyses by understanding individuals' interactions in social change processes. This study can be considered an important resource for understanding the democratic values of citizens in the local context of Bursa by integrating them with Giddens' theoretical framework and contributing to societal development. Keyword: Action, Agency, Bursa, Democracy, Structuration Theory, Structure.
Participation in the democratic process as an element of the construction of the society: The case of Bursa
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; Siyasal Bilimler