Büyük dönüşüm dijital toplumun geçirdiği sancılı süreçler - Türkcü, Tuğba (Bursa Teknik Üniversitesi, 2023)
Tezde, büyük dönüşüm dijital toplumun oluşum evreleri, dünyanın II. Dünya Savaşı sonrası geçirdiği toplumsal değişimler, dönemin düşünürlerinin eserleri ve düşünceleri aktarılmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan bu tezin ilk bölümünde; Karl Polanyi ve eseri "Büyük Dönüşüm", II. Dünya Savaşı sonrası dünya, enformasyonun getirdiği sonuçlar ve Polanyi'nin şekillenen dünya hakkındaki görüşleri sunulmuştur. İkinci bölümde; Daniel Bell ve eseri "İdeolojilerin Sonu" incelenmiş, toplumun enformasyon toplum sonrasındaki süreci, ağ toplumu, bilgi toplumu, değişim hareketleri incelenmiştir. Son bölümde; Zygmunt Bauman, Manuel Castells, Anthony Giddens'ın gelişen teknoloji karşısındaki görüşleri, dijital çağ, dijital dönüşüm, dijitalleşmede katkı sağlayan bilgisayarların evrensel tarihi, dijital okuryazarlık, küresel kapitalizm, dijitalleşme, web 1.0, web 2.0, web 3.0, web 4.0, Toplum 5.0, toplumsal tarihsel dönüşüm konuları incelenmiş ve sunulmuştur. Tezde, metodolojik literatür tarama ve tümevarım tekniği kullanılmıştır. Tez, teorik araştırma niteliği taşımaktadır.

In the thesis, the formation phases of the great transformation digital society, the world's II. The social changes after the World War II, the works and thoughts of the thinkers of the period were tried to be conveyed. In the first part of this thesis, which consists of three parts; Karl Polanyi and his work "The Great Transformation", II. The post-World War II world, the results of information and Polanyi's views on the shaped world are presented. In the second part; Daniel Bell and his work "The End of Ideologies" are examined, the process of society after information society, network society, information society, change movements are examined. In the last part; Zygmunt Bauman, Manuel Castells, Anthony Giddens' views on developing technology, digital age, digital transformation, universal history of computers contributing to digitization, digital literacy, global capitalism, digitalization, web 1.0, web 2.0, web 3.0, web 4.0, Society 5.0 , social historical transformation issues are examined and presented. Methodological literature review and induction technique was used in the thesis. The thesis is a theoretical research.
The big transformation is the painful process of the digital community summary
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
Keywords: Sosyoloji; Sociology