YAPAY ZEKÂ VE SUÇ: GELECEK AÇISINDAN HUKUKSAL VE ETİK TEHDİTLER - Tufan, Buse Nur (İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 2024)
Yapay zekâ ve suç arasındaki ilişki, giderek önem kazanan ancak hala yeni bir araştırma alanı olarak değerlendirilebilir. Yapay zekânın hızla gelişen teknolojisi, suç işleme yöntemlerinden suçun tespitine kadar birçok alanda etkili olmaya başlamıştır. Ancak bu alandaki literatürün sınırlı olması, yapay zekâ ile suç arasındaki ilişkinin daha derinlemesine incelenmesi gerekliliğini doğurmaktadır. Aynı zamanda, yapay zekânın suçla ilişkisi, algoritmaların kötüye kullanımı, kişisel veri ihlalleri, manipülasyonlar, gözetim teknolojileri gibi birçok farklı boyutu içermekte olup çalışmanın sınırlandırılmasını gerektirecek kadar geniş bir konuyu kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, yapay zekâ kullanılarak işlenebilecek suç türlerini analiz etmek, suç önleme ve tespitinde yapay zekânın sunduğu avantajları değerlendirmek, bunun yanı sıra bu teknolojinin etik ve hukuki sonuçlarını ele alarak olası riskleri belirlemektir. Özellikle, yapay zekâ teknolojilerinin kötü niyetli kullanım potansiyeli, toplum güvenliği üzerindeki etkileri ve hukuki düzenlemelerin gerekliliği gibi konulara odaklanarak, bu araştırma ile literatüre katkı sunulması amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, yapay zekânın suçla ilişkisi üzerine yapılacak araştırmalar, sadece mevcut suçları önlemek ve tespit etmek için değil, aynı zamanda toplumun gelecekteki güvenliğini sağlamak için de kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmanın sağladığı analizler, yapay zekânın güvenli kullanımını destekleyecek etik ve hukuki çerçevelerin oluşturulmasına katkı sunmayı hedeflemektedir. Böylelikle, yapay zekânın toplum yararına kullanılması ve suç amaçlı kullanılmasının önlenmesi için gerekli adımların atılmasına yönelik değerlendirme yapılmıştır.
Keywords: Sociology and Social Studies of Science and Technology; Bilim ve Teknoloji Sosyolojisi ve Sosyal Bilimler