Kaybolan Kent ve Doğa İlişkisini Kentsel Açık Yeşil Alanlar Üzerinden Tartışmak: Bursa Yıldırım İlçesi Örneği - Atanur, Gül Sayan; Mirici, Merve Ersoy; Ersöz, Nazlı Deniz (My University, 2024)
Dünyada ve Türkiye’de yaşanan sosyo-ekonomik süreçler nedeni ile kentler arasında bü- yük nüfus hareketleri yaşanmaktadır. Bu hareketler nüfus artışına bağlı plansız kentleş- meye yol açarak, kentsel çevrelerin hızlı değişimine ve çoğunlukla bozulmasına neden ol- muştur. Kentsel yeşil alanların niteliğini de bu süreç etkilemiştir. Bursa Yıldırım ilçesinde yapılı çevre niteliğini yeşil alanlar üzerinden tartışmayı hedefleyen bu çalışma ile İlçede bulunan toplam 69 mahalle ilçede yer alan yeşil alanlar incelenmiştir. Parklar, CBS tabanına aktarılarak bir envanter oluşturulmuş ve birbirleri ile olan mekânsal ilişkileri değerlendi- rilmiştir. Parkların mahalle içindeki konumsal dağılımları ile mahalle içerisindeki kişi ba- şına düşen yeşil alan miktarları niceliksel olarak ortaya konulmuştur. İlçede bulunan tüm parklar arazi gözlemleri ile değerlendirilmiş ve yerel yönetim ile yapılan iş birliği ile seçilen parklardan bir adedi tasarım stüdyosunda çalışılmıştır. Lisans ve yüksek lisans sınıflarında kent ve yeşil alan ilişkisini tartışmayı hedefleyen çalışmalar yapılmıştır. Buna ek olarak Yıl- dırım ilçesindeki yeşil alanların hizmet alanı analizi oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar yerel yönetimle tartışılmış ve Yıldırım ilçesinde nitelikli bir doğal çevrenin kent parkları bağlamında geliştirilmesi için öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Mimarlık; Arkeoloji; Tarih; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Çevre Çalışmaları; Coğrafya; Kentsel Çalışmalar