Plastik parçaların boyanması sonucu oluşan boya hatalarının kök nedenlerinin tespiti ve minimuma indirilmesi - Emiral, Mine (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Otomotiv sektöründe vernikli ayna kapağı boyayan bir işletmenin ürün, süreç ve kalite verileri bu çalışmanın temel materyalini oluşturmaktadır. Bu veriler enjeksiyonda üretilen abs parçaların boyahaneye ulaşmasından ambara sevk edilene kadar olan zaman diliminde tespiti yapılan hata tiplerini ve hata oranlarını kapsamaktadır. Hatalı parça sayısı verilerine ulaşmak için ERP programından destek alınmış olup bir parça başına düşen krater sayılarını belirlemek için hatalı parçalar ayrılarak sayılmış ve tek tek partikül ölçüm cetveli ile oluşan hataların çapları ölçülmüştür. Hataların kök nedeninin tespiti için görsel inceleme, mikron düzeyinde ölçümler ve 6 sigma ile analiz yapılmıştır. FTIR analizi ile de elde edilen bulgular desteklenmiştir. Parametre olarak astar kalınlığı, boya kalınlığı, vernik kalınlığı, astar viskozitesi, boya viskozitesi, vernik viskozitesi, yüzey gerilimi ve kullanılan boya(renk) baz alınmıştır. Üretim zamanları da dikkate alınarak incelemeler yapılmıştır.Yapılan analizler sonucunda astar kalınlığı ve vernik kalınlığının krater hatası üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiş olup boya kalınlığının krater kusur oranını doğrudan etkilediği görülmüştür. Ayrıca, astar viskozitesi, boya viskozitesi, vernik viskozitesi ve yüzey geriliminin krater hatası üzerine bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda hatayı meydana getiren özel nedenler incelenmiş ve boyahaneye hava sağlayan kompresör ve şartlandırıcıda yağ biriktiği ve bunun hat üzerinden boyaya karıştığı tespit edilmiş ve bunun da krater hatasına sebep olduğu görülmüştür.

In this context, the product, process, and quality data from a company that paints clear-coated mirror caps for the automotive industry form the main material of this study. The data include the types and rates of defects identified from the arrival of injection-molded ABS parts at the paint shop to their dispatch to the warehouse. Data regarding defective part quantities were obtained through the company's ERP system. For the analysis of crater defects, defective parts were separated, the diameters of the craters were measured individually using a particle size gauge, and the number of craters per part was determined. To identify the root causes of defects, analyses were carried out through visual inspections, micron-level measurements, and Six Sigma methodologies. The experimental studies evaluated various parameters including primer thickness, paint thickness, clear coat thickness, primer viscosity, paint viscosity, clear coat viscosity, surface tension, and paint color. The experiments revealed that primer thickness and clear coat thickness had no significant effect on crater formation, whereas paint thickness was found to have a significant impact. Additionally, primer viscosity, paint viscosity, clear coat viscosity, and surface tension were determined to have no notable effect on crater defects. Further investigations revealed that oil accumulation had occurred in the compressor supplying air to the paint shop, and that this oil was contaminating the paint through the air lines, leading to crater formation.
Identifying and minimizing the root causes of paint defects occuring as a result of painting plastic parts
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering