Hareketli Manyetik Monopollü Ortamda Hareketsel Emk/Mmk Denklemleri - Zor, Ömer Tuğrul (My University, 2019)
Bu projede manyetik yüklerin teorik durumu incelenmiştir. Buna göre mikroskobik boyutta teoriler geliştirilerek yeni materyal ortam denklemleri elde edilmiştir. Bu sayede mikroskobik teoriden yola çıkarak makroskobik teorinin daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. Ayrıca elde edilen makroskobik boyuttaki denklemlerin yardımıyla fiziksel problemlerin çözümü konusunda ilerleme sağlanması düşünülmüştür. Bu kapsamda mikroskobik boyutta manyetik yüklerin etkileşim enerjileri incelenerek Dirac monopollerinin doğada bulunmadığı gösterilmiştir. Buna paralel olarak Comay paradoksuna çözüm sunulmuştur. Mikroskobik boyutta elde edilen ifadeler ortalama değerler alınarak makroskobik boyuta aktarılmıştır. Buna göre ulaşılan yeni alan ifadeleri kullanılarak hareketsel emk/mmk denklemleri ortaya çıkarılmıştır. Bu proje ile literatürde ilk kez manyetik monopolün varlığındaki yeni alan ifadeleri ile genel emk/mmk denklemleri tanımlanmıştır. Bu projede ortaya çıkarılan teorilerin temel teşkil etmesinden ötürü birçok formülasyona katkı sağlaması öngörülmektedir. Buna paralel olarak birçok yansıma ve saçılma probleminde kolaylıklar sağlanacaktır.
15.10.2019
Keywords: Comay paradoksu; manyetik monopoller; hareketsel emk/mmk