Endemik Phlomis russeliana (Sims) Lag. Ex Benth. (Akbaşlı Çalba)’nın Tohumla Üretimi, Süs Bitkisi Olarak Kullanım Potansiyelinin Araştırılması ve Ex situ Korumaya Alınması - Yücel, Gül; Erken, Kamıl (My University, 2022)
Bu çalışmada endemik Phlomis russeliana türünün tohumdan üretimi, kültür ortamına uyum yeteneği ve süs bitkisi olarak kullanım olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Doğal ortam ve kültür şartlarında yapılan ölçüm ve gözlemler sonucunda P. russeliana’nın kültür ortamına kolaylıkla uyum sağlayan ve 35 günlük çiçek ömrü ve sarı renkli çiçekleri, büyük koyu yeşil yaprakları ile potansiyel süs bitkisi özellikleri taşıyan bir endemik tür olduğu belirlenmiştir. Türün tohumlarına uygulanan değişik ön işlemler arasında çimlenme oranı açısından en iyi sonuç %61.50 çimlenme oranı ile 24 saat 600 ppm GA3 uygulamasından alınmıştır. En hızlı çimlenme sağlayan uygulama ise 8 gün ile nemli soğuk katlamayla kombine edilen 200 ve 400 ppm GA3 uygulamaları (T50=8 gün) olmuştur. Çalışma ile elde edilen endemik bitkiler ex-situ koruma bahçesine dikilerek tür için kültür ortamında koruma popülasyonu oluşturulmuştur. Bundan sonraki çalışmalarda doğadan tohum toplamadan bu bahçeden elde edilen tohumlarla süs bitkisi kullanımı ile ilgili çalışmalar sürdürülecektir
Keywords: Biyoloji; Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması