Fesleğenden (Ocimum Basilicum L.) Sentezlenen Gümüş Nanopartiküllerin İnsan Akciğer Kanseri Hücrelerinde Antikanser Aktivitesinin Araştırılması - Yavuz, Hilal; Çağal, Münevver; Çalık, Hilal; Koc, Rabia Cakır; Turker, Musa (My University, 2023)
Nanopartiküller (NP) pek çok alanda etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Sentezinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerin yanı sıra günümüzde oldukça göze çarpan biyolojik yöntemler de mevcuttur. Yeşil sentez olarak da adlandırılan bu metodda insana ve çevreye zarar vermeyecek bileşenler kullanıldığından çalışmada yeşil sentez metodu tercih edilmiştir. Fesleğenin (Ocimum basilicum L.) yaprak ve baharatının sulu ekstreleri farklı konsantrasyonlarda kullanılmıştır. Yapılan tekrarlı çalışmalardan elde edilen NP’lerin boyutları incelenmiştir. DLS boyut ölçümü sonucunda yapraktan 138.3 nm, baharattan 188.6 nm büyüklüğünde gümüş nanopartiküller (AgNP) elde edilmiştir. Çalışma sırasında sentezlenen tüm AgNP’lerin A549 hücreleri üzerinde antikanser aktivitesi incelendiğinde, 2.5 ve 3.25 mg mL-1 konsantrasyonları aralığında, boyutu 138.3 nm olan, bekletilmeden kullanılan yaprak fesleğen AgNP'lerinin en fazla antikanser etki sağladığı görülmüştür.
Keywords: Gümüş nanopartikül; akciğer kanseri; Ocimum basilicum; antikanser aktivite; yeşil sentez