Evsel Katı Atıkta Sıfır Atık Uygulanabilirliği: Bursa Örneği - Ozturk, Samet, Nur (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı Bursa ilinde ikamet eden bireylere yönelik belediyeler ve ilgili kurumlar tarafından verilen bilinç ve farkındalık oluşturma çalışmalarının ve eğitimlerinin ne kadar etkili olduğunun ve bireylerin bilgi düzeylerinin ve sıfır atık projesinin Bursa ilinde uygulanabilirliğinin analiz edilmesidir. Bu çalışmada tamamen gönüllülük esasına dayanan çevrimiçi anket 529 kişi tarafından yanıtlandırılmıştır. Toplanan veriler SPSS 26 uygulaması vasıtasıyla ANOVA ve t-testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmayla Bursa ilinde medeni durum parametresine göre evli katılımcıların bekar katılımcılara göre sıfır atık bilincinin daha yüksek olduğu, kadınların çevre bilinci ve kirliliğin önlenmesine erkek katılımcılardan daha çok dikkat ettikleri tespit edilmiştir. 26-35 yaş aralığındaki katılımcıların sıfır atık ve çevresel atık bilincinin diğer yaş aralıklarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Keywords: Evsel katı atık; Atık yönetimi; Sıfır atık; Bursa.