Boşanmış çalışan kadınların çocukları ile olan iletişim problemleri: Bursa örneği - Ulaş, Ayşe (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
Bu tez çalışması genel olarak, boşanmış çalışan kadınların çocukları ile yaşadıkları sorunlar üzerine eğilmiştir. Boşanmış çalışan kadınlar ekseninde evlilik ve aile kurumları irdelenmiş, boşanma ve boşanmanın kadın üzerindeki etkileri incelenmiştir. Boşanma olgusu incelenirken de özellikle boşanmış çalışan kadınların çocukları ile ilgili problemleri ve çocukları ile yaşadıkları iletişim sorunları anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışan boşanmış çocuklu kadınları konu edinen bu çalışma ile ilgili literatüre katkı sağlamak hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine ve gözlem tekniğine başvurulmuştur. Verilerin analizi için söylem analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışma Bursa İl Merkezi ile sınırlı tutulmuştur. Çalışmanın araştırma grubunu çeşitli kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışmakta olan boşanmış kadınlar oluşturmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular Garfinkel'in Etnometodolojik kuramı perspektifinden incelenerek, yedi tema altında açıklanmıştır. Araştırma düzen-düzensizlik, eğitim başarısı, ilgi çekmek, kişisel bakım, öfke kontrolü, ebeveyn ile kişisel ilişki kurmak ve somatik/fiziksel etki boyutlarında yapılmıştır. Boşanmış ve çalışan kadınların çocukları ile ilgili olarak yaşadıkları problemler birinci kısımda düzen düzensizlik açısından araştırılmıştır. Bulguların ikinci kısmında bu çocukların eğitim başarıları incelenmiştir. Bulguların üçüncü kısmında bu çocukların ilgi çekmek adına yaptıkları davranışlar irdelenmiştir. Bulguların dördüncü kısmında bu çocukların boşanma sonrasında kişisel bakımlarında yaşanılmış olan değişiklikler araştırılmıştır. Bulguların beşinci kısmında çocuklar ile olan iletişim öfke kontrolü açısından değerlendirilmiştir. Bulguların altıncı kısmında çocuklar ebeveynleri ile kurdukları ilişkiler perspektifinden değerlendirilmiştir. Bulguların yedinci kısmında boşanmanın çocuklar üzerindeki somatik/fiziksel etkileri araştırılmıştır. Dolayısı ile kadın olmak, boşanmış kadın olmak ve boşanmış kadın olarak çocuklar ile yaşanılan sorunlar ve bu sorunların anne-çocuk ilişkisine yansıması araştırılmıştır.

This study primarily focuses on the challenges faced by divorced employed women in raising their children. It delves into the realms of marriage and family institutions within the context of divorced employed women, examining the impact of divorce and its consequences on women. In the exploration of the phenomenon of divorce, particular attention is given to understanding the problems that divorced, employed women encounter in relation to their children and the communication issues they experience with their children. The aim of this study is to contribute to the existing literature concerning employed divorced women with children. For this purpose, qualitative research method was preferred. Semi-structured interview technique and observation technique were used to collect data. Discourse analysis technique was used to analyze the data. The study was limited to Bursa City Center. The research group of the study consists of divorced women working in various public institutions and the private sector. The findings obtained from the study were examined from the perspective of Garfinkel's Ethnomethodological theory and explained under seven themes. The research was conducted on the dimensions of order-disorder, educational success, attracting attention, personal care, anger management, establishing a personal relationship with the parent and somatic/physical impact. In the first part, the problems experienced by divorced working women regarding their children were investigated in terms of order and disorder. In the second part of the findings, the educational achievements of these children were examined. In the third part of the findings, the behaviors of these children to attract attention were examined. In the fourth part of the findings, the changes experienced in the personal care of these children after the divorce were investigated. In the fifth part of the findings, communication with children was evaluated in terms of anger management. In the sixth part of the findings, children were evaluated from the perspective of the relationships they established with their parents. In the seventh part of the findings, the somatic/physical effects of divorce on children were investigated. Therefore, being a woman, being a divorced woman and the problems experienced as a divorced woman with children and the reflection of these problems on the mother-child relationship were investigated.
Communication problems of divorced working women with their children: Bursa example
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
Keywords: Sosyoloji; Sociology