Ahşabın Dış Ortam Koşullarına Karşı Dayanıklılığının Tanen Katkılı Üst Yüzey İşlem Maddesi ile Arttırılması - Tomak, Eylem Dizman; Gönültaş, Oktay; Şam, Ebru Devrim (My University, 2017)
Projenin amacı, sarıçam odun yüzeylerinin valeks, mimoza ve kızılçam kabuk taneni katkılı su esaslı akrilik bir üst yüzey işlem maddesi uygulaması ile UV degradasyonuna karşı daha dayanıklı hale getirilmesidir. Bu amaçla öncelikli olarak 7 farklı kızılçam kabuk çözeltisi elde edilmiş, çözeltiler tanen verimi, stiasny sayısı ve transmisyon değerleri açısından değerlendirilmiş ve en optimum çözelti belirlenmiştir. Ardından, üst yüzey işleminde katkı maddesi olarak kullanılacak en etkili tanen çeşidi ile en optimum tanen miktarının belirlenmesi için yüzeyi tanen + üst yüzey işlem maddesi ile kaplanmış örnekler, 1512 saat hızlandırılmış dış ortam testine maruz bırakılmıştır. Ayrıca çözeltilerin nano ZnO ile kombinasyonuda denenmiştir. Test süresince örnek yüzeylerindeki renk, parlaklık ve yüzey pürüzlülükleri ile makroskopik değişimler periyodik olarak belirlenmiştir. Çalışmada UV?ye karşı ticari bir nano ahşap kaplayıcı ile muamele edilen örnekler referans olarak kullanılmış, sonuçlar işlem görmemiş kontrol örnekleri ile kıyaslanmıştır. Sonuçlarda, tanen verimi ve stiasny sayısı bakımından en optimum çözelti etanol:su 7:3; transmisyon değerleri açısından valeks taneni için %0,1, %0,5 ve %1, mimoza taneni için %0,5, %1 ve %3, kızılçam kabuk taneni için %0,1, %0,5 ve %1 konsantrasyonlar belirlenmiştir. Test sonrasında tüm örneklerin yüzeyleri koyulaşmış, parlaklığı kaybedilmiş ve yüzeyler daha pürüzlü hale gelmiştir. Tanenli örnekler, kontrol ve referans örneklerine kıyasla daha açık renk, daha iyi stabilite, daha parlak ve pürüzsüz yüzeyler vermiştir. Renk parametreleri ve pürüzlülük değerlerindeki değişim üzerine ZnO ile kombinasyonlarda düşük konsantrasyonlu tanen çözeltileri daha iyi sonuçlar vermiş ve sinerjik etki sağlanmıştır. Ancak parlaklık açısından, ZnO?siz örnekler ZnO?li örneklere kıyasla daha iyi sonuçlar vermiştir. Çalışmada, kontrol ve referans örneklerinde 48 saat sonundan itibaren çatlak oluşumu gözlenirken tanenli örneklerde herhangi bir çatlak ve deformasyon oluşmamıştır. Mimoza ve kızılçam kabuk tanenli örneklerin genel görünümü test sonunda daha iyi bulunmuştur. Sonuçların, bitki tanenlerinin dış ortam koşullarında ahşap üst yüzey işlem maddesi ile birlikte kullanılabilirliğine yönelik bilimsel kaynak ve bu alanda yapılacak araştırmalara öneri sunması beklenmektedir.
01.01.2017
Keywords: UV; Sarıçam; parlaklık; yüzey pürüzlülüğü; tanen; renk değişimi; hızlandırılmış dış ortam testi