Kentsel mekanda gerçekleşen sosyo-ekonomik ayrışmaların kapalı site yerleşimleri üzerinden değerlendirilmesi: Bursa Biaport evleri - Hekimoğlu, Tuğbanur (Bursa Teknik Üniversitesi, 2022)
Çok da yeni olmayan mekânsal ayrışma olgusu, heterojenlik ve çeşitlilik barındıran yapısıyla odak noktası olan kentlerin doğal yapısında mevcuttur. Son yıllarda kentlerde yaygın hale gelen kapalı siteler, vaat ettikleri ayrıcalıklı, konforlu ve prestijli yaşamların yanısıra kentlerdeki suç ve kalabalıktan uzak, güvenli bir ortam sunma gerekçesiyle, kendilerini kentin geri kalanından izole eden dışlayıcı mekânsal kurguları ile kentsel mekanda yaşanan ayrışmaları derinleştirmektedir. Günümüzde, bu tarz sitelerde yaşamamak bile ayrışma için yeterli olabilmektedir. Kullanıcıların büyük meblağlar ödeyerek satın aldıkları bu yaşam alanlarının tercih edilmesinde güvenlik faktörü ön plana çıksa da satın alınanın aslında statü ve prestij olduğunu ortaya koyan birçok çalışma vardır. Bursa Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden seçilen kapalı siteler üzerinde yürütülen bu çalışmayla, kentsel mekanda gerçekleşen sosyo-ekonomik ayrışmalar, elde edilen bulgular çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda; 60'ı aynı müteahhit firması tarafından inşa edilen iki farklı siteden ve 60'ı site dışı yakın çevresinden olmak üzere toplam 120 katılımcı ile kapalı uçlu anket uygulaması yürütülmüş, müteahhit ve mimarlar ile de yüzyüze görüşmeler yapılmıştır.

Spatial segregation is not a very new phenomenon and exists naturally in cities, which are the focal point with their heterogeneity and diversity. Gated communities, which have become widespread in cities in recent years, deepen the segregation in urban space with their exclusionary spatial constructs that isolate themselves from the rest of the city on the grounds of offering a safe environment away from crime and crowds in the cities, as well as the privileged, comfortable, and prestigious lives they promise. Today, even not living in such sites can be enough for separation. Although the safety factor comes first in the preference of these living spaces, which users buy by paying large sums, many studies reveal what is purchased is status and prestige. With this study on gated communities selected from Bursa Osmangazi and Nilüfer districts, socio-economic segregation in urban space was evaluated within the framework of the findings. A closed-ended survey was conducted with a total of 120 participants, 60 of whom were from two different sites built by the same contractor company and 60 from their immediate surroundings, and face-to-face interviews were conducted with the contractors and architects.
Evaluation of the socio- economic segregations in urban space through gated communities: Bursa Biaport residences
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
Keywords: Mimarlık; Architecture; Sosyoloji