JOHN W. CRESWELL’İN "NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ: BEŞ YAKLAŞIMA GÖRE NİTEL ARAŞTIRMA VE ARAŞTIRMA DESENİ" KİTABI ÜZERİNE BİR İNCELEME - Kiraz, Ersel (Akif AKTO, 2025)
John W. Creswell’in “Nitel Araştırma Yöntemleri: Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni” adlı kitabı, nitel araştırma yöntemlerinin kapsamlı bir incelemesini sunan, bu alanda çalışan araştırmacılar için önemli bir rehberdir. Eser, nitel araştırmanın temel felsefi yaklaşımlarını ve uygulama süreçlerini detaylandırarak beş temel yaklaşımı ele alır: anlatı araştırması, fenomenoloji, kuram oluşturma, etnografi ve durum çalışması. Her bir yaklaşım, tarihsel bağlamı, teorik çerçevesi, veri toplama ve analiz teknikleri ile değerlendirilmekte, okuyuculara bu yaklaşımlar arasında nasıl seçim yapacaklarına dair bir rehber sunulmaktadır. Kitap, nitel araştırmanın karmaşık süreçlerini sade bir dille anlatırken, örnek olaylar, tablolar ve şemalarla teorik bilgiyi pratikle birleştirmektedir. Özellikle sosyal bilimler, eğitim, sağlık ve diğer uygulamalı disiplinlerde çalışan araştırmacılar için bir el kitabı niteliği taşıyan bu eser, aynı zamanda araştırma tasarımı, etik ilkeler ve yazma süreçleri gibi konularda da derinlemesine bilgi sağlıyor diyebiliriz. Ayrıca Creswell’in uzmanlığı ve deneyimi, okuyuculara nitel araştırma yöntemlerini anlama ve uygulamada güvenilir bir temel sunmaktadır.
Keywords: Sociological Methodology and Research Methods; Sosyolojik Metodoloji ve Araştırma Yöntemleri