Guar zamkı/polivinil alkol/kurkumin esaslı ambalaj filmlerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu - Yahşi, Hatice Aybike (Bursa Teknik Üniversitesi, 2024)
Hazır veya taşınabilir gıdaları muhafaza etmek için her zaman bir ambalajlamaya ihtiyaç duyulmuştur. Hafifliği ve inceliği sebebiyle ambalaj filmleri bu amaca hizmet etmeye en uygun malzemeler olarak öne çıkmıştır. Gıda ambalajı, depolama ve taşıma sırasında gıdaların fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlere karşı korunmasını sağlar. Ambalajın temel amacı hem endüstriyel hem de tüketici ihtiyaçlarına karşılık vermek, ambalajlamadan başlayarak son tüketiciye ulaşıncaya dek gıdanın kalitesinin muhafaza edilmesinin dışında pazarlama ve satış süreçlerini de direkt olarak etkilemektedir. Çoğunlukla daha sağlıklı, güvenilir, hızlı ve uzun raf ömrüne sahip gıda için artan tüketici isteği, gıda ambalajı alanında çalışan geliştirici uzmanları yeniliğe ve isteneni araştırmaya sürüklemektedir. Ambalajlama endüstrisindeki hızlı gelişim ile birlikte, son zamanlar, bariyer özelliğinden dolayı kısıtlı katkı sağlayan ambalajlama yöntemlerinin yanı sıra, farklı avantajlar sağlayan yenilikçi ambalaj materyalleri ve teknolojileri de gelişim göstermektedir. Eskiden ambalaj filmleri gıdanın depolama ve taşıma sırasında nem kaybını önlemek için kullanılırken yeni geliştirilen bu ambalajlar, şimdilerde ise gıdaların raf ömrünün uzatılmasına ek kalite özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca bu ambalajlar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerin geliştirilmesi sonucu gıdalarda istenmeyen renk oluşumunu, lipit oksidasyonunu ve mikrobiyolojik bozulmaları engellemiş olurlar. Bu tez çalışmasında, farklı oranlarda kurkumin içeren guar zamkı ve polivinilalkol esaslı filmler geliştirilmiş ve karakterize edilmiştir. Yapılan karakterizasyon çalışmaları sonucunda; fiziksel, morfolojik ve optik özelliklerin gösterdiği iyileştirmeler ile beraber biyolojik aktivitelerin de geliştiği, ancak mekanik özelliklerde ise belirgin bir değişiklik olmadığı belirlenmiştir.

Packaging has always been necessary to preserve ready-to-eat or portable foods. Due to their lightness and thinness, packaging films have emerged as the most suitable materials for serving this purpose. Food packaging ensures the protection of food against physical, chemical, and biological factors during storage and transportation. The primary purpose of packaging is not only to preserve the quality of food from the point of packaging to the final consumer but also to directly impact marketing and sales processes, meeting both industrial and consumer needs. The increasing consumer demand for healthier, more reliable, fast, and longer shelf-life food has driven developers and experts in the field of food packaging to innovate and research to meet these needs. With the rapid development in the packaging industry, recent times have witnessed the evolution of innovative packaging materials and technologies that offer different advantages, alongside packaging methods that provide limited contributions due to their barrier properties. While traditional packaging films were originally used to prevent moisture loss during the storage and transportation of food, these newly developed packaging materials are now also employed to enhance the quality features for extending the shelf life of food. Additionally, these packaging materials, through the enhancement of antioxidant and antimicrobial properties, prevent undesirable color formation, lipid oxidation, and microbial spoilage in foods. In this thesis study, guar gum and polyvinylalcohol based films containing curcumin at different rates were developed and characterized. As a result of the characterization studies; it was determined that biological activities also improved along with the improvements in physical, morphological and optical properties, however there was no significant change in mechanical properties.
Development and characterization of packaging films based on guar gum, polyvinyl alcohol and curcumin
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Keywords: Polimer Bilim ve Teknolojisi; Polymer Science and Technology