Küresel ZnO partiküllerinin yeterli antibiyotik giderimi için adsorpsiyon potansiyeli: izoterm, kinetik ve termodinamik - Korkmaz, Şeyda; Tuna, Özlem (İdris Karagöz, 2025)
İlaç endüstrisinin gelişimi nedeniyle, tetracycline (TC) doğal su ortamlarında yaygın olarak tespit edilmektedir ve bu da canlı türleri üzerinde önemli olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu çalışmada, ticari küresel çinko oksit (ZnO) örnekleri üzerindeki TC adsorpsiyonu, adsorpsiyon izoterm modeli, kinetik model ve termodinamik davranışı açıklamak için sistematik olarak incelendi. Langmuir kinetik modeli, maksimum 86.35 mg/g adsorpsiyon kapasitesi ile en yüksek korelasyon katsayısını (R2 = 0.97) gösterdi. Kinetik çalışmaların sonuçlarına göre, ZnO örneklerinde tetrasiklin adsorpsiyonu için Pseudo ikinci dereceden kinetik modelinin uygun olduğu, kimyasal adsorpsiyon adımının daha etkili bir mekanizma olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ZnO parçacıkları üzerindeki TC adsorpsiyonu sıcaklığın artmasıyla teşvik edildi. Ticari küresel çinko oksit, ortaya çıkan toksik kirletici tetracycline'i ortadan kaldırmak için sürdürülebilir bir strateji olarak düşünülebilir.

Due to the improvements of pharmaceutical industry, tetracycline (TC) is commonly detected in natural water environments, resulting in significant adverse impacts on living species. In this study, the TC adsorption over commercial spherical zinc oxide (ZnO) samples was systematically examined by considering adsorption isotherm models, kinetic model and thermodynamic behavior. The Langmuir kinetic model displayed the highest correlation coefficient (R2 = 0.97) with a maximum adsorption capacity of 86.35 mg/g. According to the results of the kinetic studies, the adsorption could be driven by both the bulk transfer of adsorbate molecules towards the adsorbent surface within the solution and chemisorption on the surface and inside the pores. In addition, the TC adsorption on the ZnO particles promoted by increasing temperature. The commercial spherical zinc oxide can be considered as a sustainable strategy to eliminate the emerging toxic contaminant of tetracycline.
Adsorption potential of spherical ZnO particles for sufficient antibiotic removal: isotherm, kinetic and thermodynamics
Keywords: Wastewater Treatment Processes; Atıksu Arıtma Süreçleri