Yanıltma Saldırılarını Tespit Edebilen Türkçe Konuşmacı Doğrulama Sistemi - Hanilçi, Cemal; Acır, Nurettin; Gurkan, Hakan (My University, 2021)
Yanıltma Saldırılarını Tespit Edebilen Türkçe Konuşmacı Doğrulama Sistemi başlıklı proje kapsamında Türkçe konuşma sinyallerinin kullanıldığı bir konuşmacı doğrulama sistemi geliştirilmesi problemi ele alınmıştır. Söz konusu problemin seçilmesinin temel amacı günümüzde yaygın olarak kullanılan ve yüksek başarım gösterdiği belirtilen konuşmacı doğrulama sistemlerinin hemen hemen tamamında İngilizce veritabanları kullanılıyor olmasıdır. Herkes tarafından erişilebilen Türkçe konuşmacı doğrulama veritabanlarının bulunmaması ve araştırmacılar tarafından toplanan verilerin herkesin erişimine açılmaması ve sınırlı sayıda konuşmacıdan oluşan veritabanları olması sebebi ile Türkçe veriler ile yapılan çalışmaların da az sayıda olması ve mevcut popüler ve başarılı yöntemlerin Türkçe veriler ile kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Literatürde yer alan başarılı konuşmacı doğrulama sistemlerinin çok fazla miktarda konuşmacıya ait ve çok sayıda konuşma sinyalinin bulunduğu geliştirme kümesine ihtiyaç duyması sebebi ile Türkçe veriler için bu yöntemlerin kullanılması oldukça güçtür. Yaklaşık 25 yıldır düzenli olarak Amerikan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (National Institute of Science and Technology ? NIST) tarafından düzenlenen konuşmacı doğrulama ve değerlendirme yarışmalarında araştırmacılara tamamı İngilizce verilerden oluşan konuşmacı tanıma veritabanlarının sağlanması acaba bu veriler Türkçe konuşmacı doğrulama için kullanılabilir mi? sorusunu düşündürmüştür. Bu sorudan yola çıkarak elimizde bulunan oldukça fazla miktarda İngilizce verileri öğrenme aktarımı yöntemi ile kullanarak Türkçe konuşmacı doğrulama sisteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla proje çalışmalarında toplam 8 farklı konuşmacı doğrulama sistemi geliştirilmiş olup, bu sistemlerden 6 tanesine öğrenme aktarımı yaklaşımı uygulanarak kısıtlı verinin olduğu Türkçe konuşmacı doğrulama sisteminin performansının artırılabileceği gösterilmiştir. Projenin bir diğer önemli hedeflerinden birisi de konuşmacı doğrulama sistemlerine yapılabilecek saldırıları tespit edebilen bir saldırı tespiti sisteminin geliştirilmesidir. Bu projede saldırı tespiti amacı ile ilk olarak 2015 yılında düzenlenen ve proje yürütücüsünün de düzenleme ekibinde yer aldığı uluslararası Otomatik Konuşmacı Doğrulama Yanıltma ve Saldırı Tespiti yarışması için hazırlanan ASVspoof 2015 veritabanı ile 2017 ve 2019 yıllarında düzenlenen aynı isimli yarışma için oluşturulan ASVspoof 2017 ve ASVspoof 2019 veritabanı kullanılmıştır. Ayrıca saldırı tespiti için farklı öznitelikler ve sınıflandırma sistemleri geliştirilmiş olup başarılı bir saldırı tespiti sistemi geliştirilmiştir. Son olarak, geliştirilen konuşmacı doğrulama ve saldırı tespiti sistemleri entegre edilerek hem konuşmacı doğrulama işlemini gerçekleştiren hem de saldırı tespiti yapabilen bir sistem geliştirilmiştir.
15.11.2021
Keywords: Derin sinir ağları; Konuşmacı doğrulama; yanıltma saldırıları