Bir norm olarak iç grup yanlılığının minimal grup paradigmasında gruplar arası davranışa etkisi - Tataylak, Ceren (Bursa Teknik Üniversitesi, 2025)
Gruplar arası bağlamda bireylerin ait oldukları grubun normatif beklentilerine karşı duyarlı oldukları bilinmektedir. Buyruksal nitelikteki grup normlarının kayırmacı tutum ve davranışlar üzerinde yönlendirici olabildiği gösterilmiştir. İç grubun normatif beklentilerinin iç grup yanlılığını yönlendirmedeki gücü alan yazınında sıklıkla incelenmiş olsa da, dış grubun yanlılığa dair buyruksal normlarının iç grup yanlılığı üzerindeki etkisine yönelik bulgular sınırlıdır. Mevcut tez çalışması iç grup yanlılığına yönelik iç grup ve dış grup normunun ayrı ayrı ve etkileşimli olarak kayırmacı tutum ve davranışlar üzerindeki olası etkilerini inceleme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada kayırma beklentisinin olduğu ve olmadığı yönünde değişimlenen iç grup ve dış grup normlarının iç grup yanlılığı üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Minimal grup paradigması temelinde tasarlanan deneyde üniversite öğrencilerinden oluşan 95 katılımcı renklerle temsil edilen iki minimal gruptan birine kendi tercihleriyle katılmışlardır. Katılımcılar kontrol grubuna ya da dört deneysel koşuldan birine seçkisiz olarak atanmışlardır: (1) iç grup ve dış grup kayırma bekliyor, (2) iç grup kayırma bekliyor – dış grup kayırma beklemiyor, (3) iç grup kayırma beklemiyor – dış grup kayırma bekliyor, (4) iç grup ve dış grup kayırma beklemiyor. İç grup yanlılığı davranışsal boyutta Tajfel matrislerinden elde edilen kaynak dağıtımına yönelik puanlar ve bu puanlarla hesaplanan farklı dağıtım stratejilerinin kıyaslandığı çekim skorları ile ölçülmüştür. İç grup ve dış grup için olumlu sıfat değerlendirmeleri ile de yanlılık tutum düzeyinde ele alınmıştır. Bulgular hem iç grup normu hem de dış grup normunun ayrı ayrı iç grup yanlılığı üzerinde anlamlı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle iç grubun kayırma beklediği deney koşullarında davranış düzeyinde iç grup yanlılığının arttığı gösterilmiştir. Katılımcıların daha rasyonel davranarak ortak kazancı gözetmek yerine kendi gruplarını kayıran ve gruplar arasındaki farkı açmak için kendi grubunun çıkarlarını arka plana atan stratejileri kullanmaya yönelebildiği gösterilmiştir. Dış grup normunun kayırma beklentisi olduğu koşulda da daha sınırlı da olsa benzer etkiler görülmüş, katılımcılar yine gruplar arasındaki farkı arttırmak için kendi gruplarının karından feragat etmişlerdir. İç grup yanlılığı tutumsal olarak ele alındığında ise iç grup normunun etkili olmadığı ancak dış grup normunun kayırma beklentisi olduğu koşulda iç grup yanlılığının arttığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın bulguları iç grup normlarının yanında dış grup normlarının da iç grup yanlılığı üzerinde yönlendirici olabileceğini öngörmektedir.

In the context of intergroup relations, individuals are known to be sensitive to the normative expectations of their ingroup and group norms of an injunctive nature can shape discriminative attitudes and behaviors. Although the effect of ingroup norms on ingroup favoritism has been widely discussed in the literature, the role of outgroup norms in this social process has received limited attention This study was designed to examine the potential effect of both ingroup and outgroup injunctive norms regarding favoritism on ingroup-favoring attitudes and behaviors. To explore this potential effect, ingroup and outgroup norms were manipulated to either imply an expectation of favoritism or no favoritism and their impact on ingroup bias was examined experimentally through minimal group paradigm. A total of 95 university students were expected to choose their group membership to one of the two minimal groups represented by colors. Participants were randomly assigned to a control group or one of four experimental conditions: (1) both groups expect favoritism, (2) only the ingroup expects favoritism, (3) only the outgroup expects favoritism, and (4) neither group expects favoritism. Ingroup favoritism was evaluated on the behavioral level through point allocations using Tajfel matrices, and pull scores derived from these matrices were used to compare different allocation strategies. Attitude dimension of ingroup bias was assessed through positive trait ratings of ingroup and outgroup members. The results indicated that both ingroup and outgroup norms can have a significant influence on ingroup bias. When the ingroup was expected to favor its own members, behavioral favoritism increased, and participants were more likely to employ discriminatory strategies that are not as rational, even at the expense of their own group's profit to maximize intergroup difference Although to a more limited degree, similar discriminatory patterns were observed when the outgroup was expected to show ingroup bias. In terms of attitudinal measures, while the ingroup norm had no significant effect, outgroup norm that expects favoritism resulted in increased ingroup favoritism. Findings from the current study suggest that outgroup norms, in addition to ingroup norms, can shape ingroup favoritism.
Effect of ingroup favoritism as a norm on intergroup behavior in minimal group paradigm
Keywords: Psikoloji; Psychology