GRAFEN OKSİT İLE YÜZEY İYİLEŞTİRME YAPILMIŞ JÜT LİFLERİN HARÇ KARIŞIMLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE KURUMA BÜZÜLME DAVRANIŞINA ETKİSİ - Özen, Süleyman (My University, 2024)
Çimentolu sistemlerin mekanik özelliklerini iyileştirebilmek ve süneklik kazandırmak amacı ile genellikle karışımlara lif ilave edilmektedir. Doğal liflerin üretim maliyetinin daha düşük olması, daha az karbon emisyonu ve fosil yakıt tüketimi, biyolojik olarak parçalanabilirlik, daha düşük yoğunluk ve imalat kolaylığı gibi çevresel etkilerinin daha az olması nedeniyle tercih edilmektedir. Diğer yandan, grafen türevi malzemelerin, lif-matris mekanik ve arayüz özelliklerini iyileştirici bir etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, grafen-oksit (GO) ile yüzey iyileştirme işlemine tabi tutulan jüt liflerinin harç karışımlarının işlenebilirliğine, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, su emme ve kuruma-büzülme performanslarına etkisi araştırılmıştır. Deneysel çalışma kapsamında lif içermeyen kontrol karışımına ilaveten, 0,5 ve 1 cm uzunluğuna sahip GO kaplamalı ve kaplamasız jüt lifler toplam hacmin %0,1, 0,3 ve 0,5 oranlarında karışıma ilave edilerek farklı lifli harç karışımları hazırlanmıştır. Deney sonuçlarına göre lif içeren karışımlarda su azaltıcı katkı ihtiyacı artmıştır. Karışımlara 0,5 cm ve %0,1 lif ilave edilmesi basınç ve eğilme dayanımlarını artırmıştır. GO kaplama yapılması kaplamasız liflere kıyasla dayanımların bir miktar artmasını sağlamıştır. Su emme oranları basınç dayanımı ile ters orantı göstermiştir. Lif ilave edilmesi kuruma-büzülme miktarlarını düşürmüştür. GO kaplama yapılan lifler bu durumda olumlu yönde daha etkili olmuştur. Ancak GO kaplı lif içeriklerinin %0,1’den fazla olması kuruma-büzülmelerin artmasına neden olmuştur.
Keywords: Basınç dayanımı; Eğilme dayanımı; Jüt lif; Harç karışımlar; Kuruma büzülme